21 April 2009

STEAUA DE CARTON

Numele celei mai titrate echipe de fotbal din Romania creeaza discutii de tot felul, mai ales acum cand un fost cioban ce se crede Dumnezeu a pus stapanire pe ea.
Recent am aflat si cum a luat fiinta aceasta echipa ''construita'' de comunisti si care mai tarziu avea sa castige Cupa Campionilor Europeni, la penalty-uri, profitand de suspendarea pe 5 ani din toate competitiile a echipelor din Anglia(dominau in acea perioada fotbalul european).

Atât CCA (devenită apoi Steaua), cât şi Dinamo au apărut în peisajul sportului nostru în urma unor teribile nedreptăţi. După ce Uniunea Sovietică a cotropit România, în 1944, iar comunismul a fost instalat cu ajutorul Armatei Roşii invadatoare, toate instituţiile ce aminteau de orânduirea de dinainte au fost şterse de pe faţa pământului.


Elitele intelectuale au fost exterminate sistematic, partidele politice - desfiinţate, ţăranii - deposedaţi de pământuri, oraşele - rebotezate. Sportul şi fotbalul n-au făcut excepţie. Cluburile de tradiţie au fost şterse de pe faţa pământului, pentru a face loc unor grupări „de tip nou“. Legendarele Ripensia, Venus, Carmen, Unirea Tricolor au fost desfiinţate, în loc apărând cluburile departamentale şi cele ale sindicatelor.

Dacă putea fi personificat, abuzul ar fi semnat, cu siguranţă, actul de naştere al echipelor CCA şi Dinamo. În 1947, echipa Carmen, finanţată de celebrul industriaş Mociorniţă, a fost desfiinţată după ce cucerise titlul, pentru a lăsa locul primului club militar din România: ASA (viitor CCA, ulterior Steaua). Din aceasta cauză, gruparea militară şi-a atras încă de la început antipatia publicului.

Primul conducator al echipei a fost capitanul Stefan Septville. Desi se stabilise sa sustina un meci de baraj pentru promovarea in Divizia B, AS Armata Bucuresti a fost admisa direct in prima divizie, in locul echipei Carmen, exclusa din activitatea sportiva.

Un an mai tirziu, titulatura s-a schimbat în CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei). Din 1950 pînă în 1961 s-a numit CCA (Casa Centrala a Armatei). Abia dupa această perioada a intrat în vigoare numele de Steaua, sub care este cunoscuta formaţia din Ghencea în acest moment.

sursa: EVZ

AVORTONUL comunistilor a reusit sa castige titluri si trofee, gratie sistemului politic din acele vremuri, fiind cunoscute metodele de a transfera jucatori sau de a castiga meciuri cu ajutorul arbitrilor.

Gheorghe Popescu unul dintre cei mai valorosi fotbalisti romani a fost luat cu ''arcanul '' la steaua in 1987 desi nu vroia sa plece din Banie.Dupa ce a facut ''armata'' a revenit in tricoul alb-albastru al Craiovei.

'' Gica, am incercat tot posibilul sa faci armata la o unitate de aici, din Craiova, dar cei de la steaua nici nu vor sa auda.Au trimis ordin sa te prezinti imediat, la ei, la unitate.''(Cornel Stroe - Presedinte ''U'' Craiova)


Gheorghe Hagi a fost furat Sportului Studentesc, dupa ce ii expirase ''perioada de imprumut'' de cateva luni.Hagi nu s-a mai intors in Regie si Steaua s-a ales cu un superjucator pe care avea sa il vanda dupa 1990 la Real Madrid.Au fost ani multi in care cele doua echipe s-au judecat pentru banii din acest transfer.

''Ba, ce tot vreti voi, ba, cu Hagi asta ? Ce ma tot bateti la cap cu el ?(Ilie Ceausescu).Alexandrescu(presedintele Stelei) i-a explicat: '' E cel mai bun, tovarase general.Trebuie neaparat sa il luam''. ''Zau, ma?Pai, atunci sa-l luam"


Marius Lacatus juca la FC Brasov pana sa ajunga la steaua.Pe atunci la Brasov, presedinte era Dumitru Dragomir, actualul sef de la LPF.

''Dragomire, trebuie sa-l dam pe Lacatus la steaua'', tuna fara nici o introducere Enache(n.m- Marin Enache era prim-secretar al judetului ).Tovarase prim, eu nu-i dau dezlegarea, daca vreti, dati-i-o dumneavoastra.O sa ma omoare muncitorii de la Steagul Rosu cand or auzi''

Acestea sunt doar cateva exemple cum a ajuns sa fie steaua cea mai buna echipa din Romania.

De neuitat a ramas si finala Cupei Romaniei din 1988 cand steaua s-a impus cu 2-1 in fata rivalei, dinamo.Golul victoriei a fost marcat de Balint dintr-o pozitie de offsaid, golul fiind validat. Dinamovistii s-au retras dupa teren si la nervii de atunci, jucatorul dinamovist Ioan Andone,a facut un gest necugetat dandu-si pantalonii jos in fatza tribunei unde erau generalii si Valentin Ceausescu, protectorul din umbra al stelei.Dupa revolutie, acest trofeu a fost anulat si apoi retransmis dinamovistilor.


Nici ultimile doua titluri castigate de steaua nu au fost corecte.FC Vaslui ia primit cu flori pe stelisti intr-un ultim joc hotarator pentru titlu. steaua a castigat cele 3 puncte si a ajuns campioana, pretul platit fiind apoi acoperit de transferurile lui Panait si Vali Badea. Finantatorul vasluienilor era foc si para, banuind cativa jucatori de blat.

Patronul stelei, ''oierul'' becali are mari probleme cu justitia dupa scandalul ''Valiza'' in care incerca sa dea 1.7 mil. euro unei echipe ca sa nu se ''predea'' in fatza CFR-ului, principala contracandidata.Mai ramane in memoria microbistului roman, acele imagini in care becali alerga cu sacosa de bani dupa jucatorii Gloriei Bistrita sau scandalurile dintre fin si nas (becali -Hagi) in care REGELE a fost calcat in picioare de catre cioban, la propriu.

LA ASA PATRON, ASA ECHIPA.IMAGINEA STELEI ESTE FALSA.INTR-O TARA CIVILIZATA ACEASTA ECHIPA ERA DESFIINTATA DUPA 1989, ASA CUM S-A INTAMPLAT CU VICTORIA BUCURESTI SI FC OLT SCORNICESTI.

PS. Am scris in mod intentionat cu litere mici acele nume care nu imi fac placere

12 April 2009

ATENTIE LA OUA !


Stim cu totii ca in Romania piata produselor alimentare este plina de E-uri unele nepericuloase dar altele interzise in diverse tari. Pentru ca se apropie PASTELE, am aflat ca pe piata se gasesc oua provenite de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate.

Aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.


Pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre careoferă informaţii importante cu privire la calitatea produsului.

UE a clasificat comercializarea oualelor funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor.Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.

Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase. Preţul ouălor ecologice este mai mare.

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută, deoarece zootehnia este la pamant.

Mai multe lanţuri de supermarketuri din Eu­ro­pa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol.

Organi­zaţiile pentru protecţia animalelor, mili­tează de mai mulţi ani pentru modificarea con­diţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi re­prezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.

UN AN FARA ALIN OLARU

Intr-un colt de lume se auzeau sunetele instrumentului sau si deodata se facu liniste.Saxofonul nu mai canta cu aceeasi patima. Cred ca a obosit putin si a luat o pauza, imi spuneam in gand.

Orice s-ar intampla ALIN OLARU exista si astazi in sufletele celor care l-au cunoscut mai mult sau mai putin. Calatoria lui s-a oprit brusc pe aceasta planeta, dar ... muzica lui va ramane totdeauna o amintire.

Ii simtim lipsa acolo pe malul Begai, unde il vedeam alaturi de alti artisti, facand ceea ce stia el mai bine: sa vrajeasca saxofonul.

Am ramas doar cu muzica lui si cu amintirile depanate in cartea ''ALIN OLARU ... sau viata printre sunete '' din care am sa va prezint marturisirile lui legate de prietenie, familie si muzica.


'' Vrem sau nu, semenii ne categorisesc pe criterii considerate de ei, '' de baza''.Auzi vorbindu-se despre oameni de treaba, palavragii, superficiali, hotarati, sovaielnici.Ce-l determina pe individ sa te incadreze intr-o astfel de ''parcela'' ? Evident. felul tau de a te compara in diverse situatii in care, fie dai proba unor certe calitati, fie esuezi lamentabil la nivelul unor intentii pe care le abandonezi. Nu spun o noutate afirmand ca prietenii ti-i alegi dintre cei cu calitati.Pentru mine ALIN OLARU este un OM DESCHIS, sincer, care nu suporta jumatatile de masura.Poate de aici porneste si dorinta mea de a discuta cu el despre prietenie sub varii aspecte, nu neaparat cele conditionate de interese strict profesionale. Alin, ce inseamna pentru tine prietenia, a fi un bun prieten, a avea un bun prieten ?

- Cred ca cea mai valoroasa calitate pe care trebuie s-o aiba un prieten adevarat e sinceritatea. Fara a intra in detalii, pretind uni prieten adevarat sa se implice in problemele mele in masura in care solicit acest lucru. Ma refer la sfaturile pe care acesta ti le da atunci cand te afli in cumpana, intr-o anumita problema.Totodata un prieten adevarat, dincolo de un bun sfatuitor, e omul caruia i te poti confesa cu incredere deplina, fara frica de ati ''scoate vorbe'', de a te barfi pe la spate. Tot de la el pretind sa-mi ia apararea la greu daca situatia reclama aceasta.

- Care este prietenul tau cel mai bun ?

- Tatal meu ma sfatuieste.El ma sfatuieste, ma indruma, gaseste solutii pentru orice problema care se iveste. O face de cand ma stiu. Tot in categoria prietenilor adevarati il situez pe Calin Crisan- un prieten de suflet.Ne vizitam deseori, petrecem sarbatorile impreuna atunci cand se poate, ne leaga(vreau sa cred) o prietenie adevarata, bazata pe sinceritate.

-Au existat cazuri in viata ta in care un prieten sa te dezamageasca ?

-Nu, n-am avut asemenea ocazii, in care un prieten sa ma dezamageasca.Afirmand aceasta, ma gandesc chiar si la perioada copilariei.Ma aflu in relatii bune cu fostii colegi de joaca din copilarie.Sigur, avand in vedere varsta noastra de atunci, termenul, mai precis sintagma ''bun prieten'' pare pretentioasa. Ce stiam noi atunci despre relatii camaraderesti si principiile acestora ? Ei bine, in ciuda timpului scurs si a faptului ca ne vedem destul de rar, ne sunam din cand in cand, ne intalnim si depanam frumoasele amintiri de pe vremea cand toata lumea ne apartinea, florile, campul, cerul, pamantul pe care alergam spre nicaieri, fiind numai ale noastre.

-Frumos spus! Acum am sa revin insa la problema prietenilor adevarati, din lista lor facand cu siguranta o persoana de sex feminin. La cine ma gandesc eu ?

- La sotia mea, Mihaela.Nu fac nimic fara sa ma consult cu ea, tot ceea ce fac, fac cu acceptul ei.Este o fiinta pe care o stimez mult pentru o groaza de motive.Cum stiti sunt foarte mult plecat de acasa.Pe capul ei apasa o sumedenie de probleme.Copii trebuiesc ingrijiti...Vin obosit de la spectacole, de la nunti.Eu ii distrez pe altii, pe mine nu ma distreaza nimeni.Uneori sunt uracios.Asta, pe fondul oboselii acumulate. Ea ma intelege. (...) Din pacate, este o problema.Copii o terorizeaza pe Mihaela cu intrebarea permanenta:'' Cand vine taticul, cand vine?''Sotia stie cum sa contracareze.Sigur, nu-i usor nici pentru ea...

-Ce faci pentru a compensa aceasta lipsa?Copii cresc, timpul nu se mai intoarce...

-Cand am timp, ma joc cu ei, stau in preajma lor.E drept, asta nu se intampla prea des.Relatiile dintre mine si ei . ''le indulcesc''cu cate o cutie de ciocolata, cate o sticla de suc, ma rog, ce le aduce cu drag tata...

-Intr-un mediu stresant, ajungi sa te atinga sindromul''Down''sa obosesti, nu atat fizic cat psihic. Care e pentru tine remediul anti-stress ?

-Linistea, doar linistea.Dupa o anumita perioada de timp, ajung, cum se spune, la capatul puterilor>atunci recurg la doua moduri de relaxare:ascult alt gen de muzica decat cel pe care-l ascult eu, in special muzica clasica Haydn si Chopin, Mozart. Ma mai deconecteaza auditiile de muzica a negrilor americani, Gospell si Spirituals.Ma refugiez cu mare pasiune in lumea cartilor, o alta modalitate de a ma reface dupa o perioada grea.Prefer cartile din literatura universala dar si carti care trateaza istoria. Apetitul pentru istorie mi l-am format inca din Loga, unde in ciclul gimnazial l-am avut profesor pe domnul Tosici, Dumnezeu sa-l ierte.Ne preda niste lectii minunate.Am o biblioteca parte mostenita de la tatal meu, biblioteca ce numara peste 10.000 de volume. Si tata e un cititor pasionat inca din anii tineretii. Cum punea mana pe salar, tata mergea la librarie




INTOTDEAUNA NE VOM GANDI LA TINE, ALINE.



06 April 2009

SCRISOAREA LUI JIJI DE LA ''FACULTATE''



Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare. E posibil sa nu mai scape... sapunul pe jos dupa aceasta noua experienta.

***************************************************************************************

Ceau, hahalerelor ,

"Cred ca le-am cazut cu tronc, ca inca din prima seara a intrat la mine Costel de la celula 18. Cu un pachet de margarina in mina dreapta, mi-a zis ca vrea sa-mi sparga pufarina si sa-mi impinga lutul la deal, ca el e condamnat la 25 de ani pentru dublu asasinat. Ca sa-mi dau curul la vorbitor sa-mi planteze un brad in el"

"In a doua seara si-a anuntat vizita Ticu de la 41. Fara margarina si nebarbierit. Badaran. M-a impins pe pat, manifestandu-si sincer dorinta de a-mi sonda marmelada cu guzanul. Guzan pe care mai intai trebuia sa-l caut la gingii. Ca pentru el viata nu mai inseama nimic, ca are de stat 8 ani, pentru talharie cu viol.

Va dati seama ca i-am servit-o tot pe aia cu asasinatul triplu, cu sadism, 35 ani de parnaie. Si guzanul lui Ticu s-a transformat brusc intr-un hamster moale. Mi-am permis chiar sa-l refuz cand m-a rugat insistent sa-i fac un tuseu cu pixul. Si, `ncet, `ncet, lumea a aflat de fiorosul criminal de langa buda si toti ma salutau lung si respectuos. Va dati insa seama ca, daca le ziceam adevarul, ca sint bagat aici pentru ca nu am dat cafea la baietii rai care mi-au sutit masina, ajungeam curva penitenciarului si, vorba lor, mi se largea gura la borcan de nu mai puteam tine gemul."

Ies eu de aici si o sa vedeti voi... pac, pac !

DE PRIMAVARA




PRIMAVARA de Nichita Stanescu

Primejdii dulci alcătuind sub gene,
mi te iveşti istovitor de dulce
cu sânii bulbucaţi zvâcnind să culce
pe ei sărutul lutului, alene.

Te stingi încet din mine, iară
sub piept loveşte-n căldărim o minge
şi ziua pe trotuare se prelinge,
lăsând în urmă-i iz de primăvară.

Alături de mocirlele uscate
ies pomii toţi cu trunchiurile-n floare
Hei… zi cu soare-n zare, spune-mi oare
cam câte fete-s astăzi deflorate?

Un orizont pierdut, cu buze roşii
sărută-n creştet noaptea pe hotare
Cocoarele revin din depărtare
şi mor în primăvară ofticoşii…

februarie 1955

SCRISOARE DE DIVORT CU FINAL NEASTEPTAT

Draga sotzule,

Iti scriu aceasta scrisoare deoarece vreau sa te parasesc pentru totdeauna.
Am fost o sotie buna pentru tine (cred eu), timp de 7 ani si nu am nimic sa imi reprosez.
Ultimele doua saptamani au fost iadul pe pamant. Seful tau m-a sunat sa imi spuna ca ti-ai dat azi demisia, iar asta a fost picatura care a umplut paharul. Saptamana trecuta, ai venit acasa si nu ai observat ca mi-ambaranjat parul si unghiile, ti-am gatit mancarea ta preferata si am purtat chiar si o rochie de satin noua. Tu ai venit acasa si ai mancat in 2 minute, apoi ai mers direct la somn, dupa ce te-ai uitat la meci.
Nu imi mai spui ca ma iubesti, nu ma mai atingi... Ori ma inseli, ori nu ma mai iubesti, indiferent care din aceste doua lucruri s-au intamplat,PLEC.

P.S. Daca incerci sa ma gasesti, mai bine renunta. FRATELE tau si cu mine ne mutam impreuna in West Wirginia! Sa ai o viata minunata !

Fosta ta sotie

*************************************************************************************

Draga fosta sotie,

Interesanta scrisoarea ta. E adevarat ca am fost casatoriti timp de 7 ani,insa faptul ca "ai fost o sotie buna" e mult prea departe de adevar.Vizionez meciuri atat de mult fiindca m-am cam saturat sa ma tot cicalesti. Imi pare rau ca nu a mers. Ba da, am observat ca te-ai tuns aproape zero saptamana trecuta, insa primul lucru care mi-a venit in minte a fost:
"Arati ca un barbat!"
Mama mi-a spus ca mai bine nu spun nimic decat sa spun ceva urat.
Cand mi-ai gatit "mancarea favorita", probabil ca m-ai confundat cu fratele meu, fiindca eu nu mai mananc porc de 7 ani.
Am plecat direct la culcare dupa meci fiindca am vazut eticheta cu pretul care atarna inca pe rochia ta de satin noua. M-am intrebat daca a fost o coincidenta faptul ca fratele meu a imprumutat de la mine 50 $ dimineata,iar pretul rochiei tale de satin era 49.99$.
Dupa toate astea, inca te mai iubeam si simteam ca pot face ceva ca sa mearga intre noi. Asa ca, atunci cand am descoperit ca am castigat la loto 10 milioane de dolari, mi-am dat demisia si am cumparat pentru noi doi 2 bilete in Jamaica. Dar cand am ajuns acasa, plecasesi.
Cred ca totul se intampla cu un motiv pe lumea asta. Sper ca ai viata pe care ti-ai dorit-o mereu. Avocatul meu a spus ca, avand in vedere scrisoarea pe care mi-ai lasat-o, nu vei vedea un cent de la mine. Asa ca ai grija !

P.S. Nu stiu daca ti-am spus vreodata, insa Carl, fratele meu, a fost inainte Carla. Sper ca asta nu e o problema pentru tine.
Cu bine,
Ex-sotul tau

01 April 2009

LEGE MOLDOVENEASCA - 1504 - STEFAN CEL MARE

"Velcare au velcine va indrazni a se napusti asupra tinerelor fete cu shtrumeleagul invartoshat, predepsit va fi de lege prin taierea scarbavnicului madular si aruncarea lui la ratze"


As vrea ca legea asta sa existe si astazi, ca prea multe se intampla in Romania.

Search This Blog