25 October 2009

DRUMETII DE VARA (III): RETEZAT
















Am lasat la urma, cea mai fumoasa atractie a drumetiei de vara de pe munte. Parcul National Retezat - o lume a lacurilor printre piscuri semete.

Dupa cele doua zile din Rodnei, gandurile noastre se indreptau catre cel mai frumos Parc National din Romania. Cu o ''escala''la Cluj, unde am stat la o bere, itinerariul avea sa se incheie dupa 4 zile pe Retezat.

Drumul nu se mai termina odata si nu ajunsesem la … un fel de baza a turistilor care vor sa urce pe munte, desi ceasul arata trecut de ora 12 noaptea. Aceeasi problema intalnita la Vatra Dornei am gasito si aici la Hateg: indicatoarele de informare.

Faceam concurenta Politiei rutiere, circuland pe sosea in ambele directii desi trebuia sa ''o bagam la stanga,undeva''. Ce usor a fost apoi cand am trecut pe linga o scoala cu luminile aprinse la acea ora, dar si cu indicatiile date de doi chefli gasiti intr-un bar la marginea localitatii.

06 October 2009

DRUMETII DE VARA (II): MUNTII RODNEI





Drumetia noastra prin tara continua inca de seara, cand am plecat de la Durau, urmatoarea destinatie fiind Muntii Rodnei din Carpatii Orientali. Am zabovit putin la barajul de la Bicaz dupa care ''otomobilul''cu Sorin pe post de Senna, serpuia tinutul nordic al Romaniei. Am ajuns si la Vatra Dornei, unde fetele frumoase sunt invers proportionale cu ...indicatoarele de circulatie(cred ca mi-o iau).Ne-am intors de vreo doua ori din drum si pana la urma am gasit drumul cel bun.Intr-un tarziu, pe la 10 seara ajunseseram in Borsa.

Borşa este un oraş de pe Valea Vişeu, între Munţii Rodna şi Maramureş. Oraşul este la aproape 80 de km via DN 18 de Sighetu Marmaţiei, ultima comună din vale înainte ca Pasul Prislop să ajungă în Moldova.
Borşa se află la o altitudine de aproape 700 m şi este cel mai important punct de plecare pentru călătoriile spre Munţii Rodnei. Mai mult, Borşa se află între două arii importante, aflate sub protecţie: Parcul Natural din Munţii Maramureş şi Parcul Naţional din Munţii Rodnei.
La aproape 6 km nord de Borşa este o aşezare minieră numită Baia Borşa, care până nu demult era un important centru de minerit pentru cupru, argint şi plumb.

La o asa tara frumoasa cum avem, ne lipseste felul de a promova turismul si modul lui de organizare.Am simtit lucrul asta la Borsa , unde nu exista un ''semn'', ceva, care sa te duca spre locul de campare,spre munte. Asa ca am luato ca orbii, pe bajbaite. Ne-am descurcat in cele din urma … dormind in masina, in sacii de dormit, nu inainte de a lua cina obisnuita cu eticheta rosie si din hamei.Dimineata am fost foarte inclestat, nu din cauza vreunei probleme de stomac ci noilor pozitii de somn.


Search This Blog