17 December 2009

POVESTEA MOSULUI


A venit iarna adevarata si pe la noi, bucuria copiilor in general, care dupa ce au scris mosului sa le aduca cadouri, nu mai intra in casa fiind fascinati de omul de zapada, derdelus si sanie.

Mosul de iarna a muncit impreuna cu spiridusii sai la construirea si impachetarea cadourilor si in seara de ajun a plecat impreuna cu cei 9 reni ai sai spre toti copii ascultatori sau mai putin ascultatori, sa le imparta cadouri. Modul sa de a intra in casele oamenilor este deja cunoscut :) ori pe hornul casei, ori pe la ferestre. Cadourile sunt lasate langa bradut si ... imediat Mosul dispare, fara a fi vazut :)

Pe langa faptul ca l-am vazut in poze, pe felicitari sau in reclamele de la TV, ne-am intrebat, cine este MOS CRACIUN ?


In secolul IV, a trait in Turcia, la Mira, un episcop crestin care iubea foarte mult copiii. Fiind foarte bogat, le facea cadouri celor cuminti, iar celorlalti le dadea cate o nuielusa. I s-a dus vestea in toata Europa si multi multi ani mai tarziu, odata cu imigrantii de pe batranul continent, povestea lui a ajuns si peste ocean. Practic, aici s-a nascut Mos Craciun, in decembrie 1862, desenat de Thomas Nast, caricaturistul de la ziarul new-yorkez Harper’s Illustrated Weekly. Tot el a stabilit, mai apoi, ca resedinta mosului se afla la Polul Nord. Mai tarziu, cand s-a realizat ca renii nu au ce sa pasca in extremitatea nordica a planetei, Mos Craciun a fost mutat in Laponia! Un rol important in crearea acestui mit l-a avut si pastorul american Clement Clarke Moore, care a scris un poem pentru copiii sai, despre un mos simpatic, durduliu si bland, care imparte daruri copiilor dintr-o sanie trasa de reni zburatori – chiar viitorul Mos Craciun!

Search This Blog