06 June 2012

PUSCA SI CUREAUA LATA, CUM ERA IN ANGLIA ODATA ( II )



Farfurii din coaja de paine:
Saracii mancau din niste bucati de lemn scobite,care tineau loc de farfurii. Vasele se mai faceau si din paine foarte veche, din care se scotea miezul si care rezistau cateva mese bune.
Ambele variante de "farfurii" nu erau spalate niciodata dupa folosire.. Painea se impartea intre membrii familiei, in functie de statutul fiecaruia. Cei care munceau capatau coaja inferioara, din partea de jos a painii, restul familiei - partea din mijloc, mai mult miez - iar oaspetii primeau coaja superioara.

Priveghiul:
Pentru baut rachiu sau whisky erau folosite cesti din plumb. Combinatia alcool-plumb fiind atat de toxica incat ii scotea din uz pe cei care beau mai mult pentru cateva zile. Chefliii gasiti intinsi pe marginea drumului erau considerati morti si pregatiti pentru inmormintare.
Inainte insa de a fi ingropati li se mai dadea o sansa - erau asezati pe masa din bucatarie timp de cateva zile. Asteptind ca "mortul" sa-si revina - ceea ce se intampla de multe ori, rudele si prietenii mancau si beau in jurul mesei. Asa a aparut obiceiul priveghiului.

Salvat de clopotel:
Cei care din greseala erau ingropati de vii erau salvati de un clopotel.Teritoriul Angliei este locuit de multi, multi ani, asa ca, la inceputul secolului al XVI-lea, a inceput sa fie criza de locuri de veci. Solutia a fost scoaterea sicrielor mai vechi, depunerea osemintelor in niste depozite si refolosirea spatiului pentru un mort "proaspat". La deschiderea vechilor sicrie s-a constatat ca unul din 25 era zgariat de unghii pe interior.Dandu-si seama ca unii semeni de-ai lor au fost ingropati de vii, englezii au inventat un mecanism de salvare a celor ingropati de vii. De mana "mortului" era legata o sfoara, care, printr-o gaura in sicriu, era legata la un clopotel, montat langa mormant. Patrulele din cimitir supravegheau clopoteii. De aici vine vorba "saved by the bell"("salvat de clopotel").

Sa mai zica cineva ca istoria e plictisitoare...

ROMANIE, PLAI CU DOR



Am inserat un filmulet interesant pentru cei care doresc sa petreaca un concediu sau o vacanta de vara in minunata noastra tara, din pacate locuita de ''unii'' pe care nu pot sa ii numesc oameni civilizati.

Un tur al Romaniei prin vechile cetati cred ca nu poate fi egalat un sejur petrecut la bulgari sau oriunde...

04 June 2012

PUSCA SI CUREAUA LATA, CUM ERA IN ANGLIA ODATA ( I )

Igiena si altele din Anglia veche Iata cateva lucruri interesante din istorie privind Igiena:

Imbaierea:
Data viitoare cand va spalati pe maini si apa e un pic mai rece decat v-ati dori, comparati situatia cu modul in care se spalau englezii prin anul 1500. Nuntile aveau loc in general in luna iunie, pentru ca singura baie din an se facea in luna mai si in prima luna a verii viitorii soti inca miroseau acceptabil. Oricum, corpul era deja imbibat de "miresmele"transpiratiei si ca sa mascheze cat de cat mirosul neplacut, miresele purtau in brate un buchet de flori (de aici a ramas obiceiul buchetului purtat de mireasa!) ; "Cada" era, de fapt, un butoi mare, plin cu apa calda. Stapanul casei avea privilegiul de a se imbaia primul, in apa curata. In aceeasi apa urmau la spalat, rand pe rand, fiii si restul persoanelor de sex masculin din familie. Apoi venea randul femeilor si, la sfarsit, al copiilor, in ordinea descrescatoare a varstelor. In final, apa era atat de murdara, incat puteai pierde un bebelus prin ea. De atunci dateaza la britanici vorba "Nu arunca pruncul odata cu apa in care te-ai spalat". Regina Elisabeta I a Angliei a ramas celebra si prin urmatoarea declaratie, facuta cu mandrie: "Fie ca e nevoie sau nu, eu o data la trei luni ma spal !"

"Ploua cu pisici si caini":
Casele erau acoperite cu snopi de paie sau coceni, fara scanduri dedesubt.Acoperisul casei era singurul loc in care animalele se puteau adaposti de frig. Drept pentru care cainii, pisicile si alte vietati mai mici (soareci, gandaci etc.) se cuibareau in paiele care acopereau casa.. Cand ploua, paiele deveneau alunecoase si animalele cadeau uneori direct peste oameni.In acea perioada a aparut zicala "Ploua cu pisici si caini".Adapostirea animalelor in acoperis a fost si motivul pentru care s-a inventat baldachinul. Insecte sau diverse materii fecale puteau murdari asternutul la orice ora. Cineva a avut geniala idee de a intinde deasupra patului un cearsaf, pentru protectie...

Pragul:
Bogatasii isi faceau podeaua casei din dale de piatra, care deveneau alunecoase pe vreme umeda. Pentru marirea aderentei in timpul mersului, se presara prin casa pleava. Reimprospatate succesiv, straturile de pleava amestecata cu apa atingeau uneori grosimi apreciabile. La deschiderea usii de la intrare, exista pericolul ca amestecul de pleava cu apa sa curga afara din casa. Problema a fost rezolvata prin inventarea pragului.

Rosiile sunt otravitoare:
Pe vremea aceea, in fiecare bucatarie exista un cazan metalic mare, atarnat deasupra focului, pentru gatit. Carnea era destul de rara, asa ca oamenii mancau mai mult fiertura de legume. In zeama ce
ramanea de seara se adaugau a doua zi apa si legumele si tot asa.
Astfel, o parte din mancare ajungea sa fie veche de saptamani. Cei mai instariti mancau din vase realizate dintr-un aliaj care continea si plumb, pentru ca acesta putea fi prelucrat mai usor. Alimentele acide,precum rosiile, dizolvau plumbul, care ajungea in organism si provoca
otravirea sau chiar moartea. Din aceasta cauza, rosiile au fost considerate in urmatorii 350 de ani ca fiind otravitoare.

02 June 2012

INCEPE BAC-UL, INCEPE DISTRACTIA !

 Am trecut de etapa asta cu BAC-ul, dar ma amuza perlele si toate ineptiile scoase de unii dintre liceeni, viitori (probabil) politicieni. Dar sa nu generalizam si sa punem mana pe almanahe  , pentru ca tara geme de prosti , vorba lui Lapusneanu: prosti, dar multi  


Pentru deliciul ''publicului'' am gasit cateva ''realizari'' din foile de la BAC:

*  Scoala Ardeleana nu a avut propriu-zis sediu, din lipsa de fonduri austro-ungare *

*  Metoda folosita de Ion pentru a pune mana pe pamantul Anei este insarcinarea *

* Haiducii din doine, balade si idile erau liberi si fericiti ca pasarile, animalele si pestii care zburda prin codri. De cum venea primavara, haiducii cei harnici plecau in padure. Acolo ei cintau suflind din frunza si lasindu-i pe boieri cu buza umflata. *

* Poema "Miorita" circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. In balada "Miorita" este vorba de trei ciobani care comploteaza impreuna sa-l omoare pe unul dintre ei. Ciobanul "Mioritei" a spus ca la cap sa-i puie diverse categorii de fluiere.*


Cei implicati in examenul de bacalaureat ar trebui sa ia la cunostiinta cateva reguli stricte, ca in filmuletul de mai jos.


17 May 2012

666 SAU RASTURNATUL NUMAR 999

Intr-o postare mai veche am discutat pe marginea cifrei 13 aducatoare sau nu de noroc.Astazi m-am gandit la o alta cifra destul de ''pacatoasa''. Este vorba despre ''666'' considerat numarul fiarei sau al numelui ei.


Cifra 666 evitata de multa lume apare si in BIBLIE in Apocalipsa dupa Ioan, cap13.


11.Apoi am vazut ridicandu-se din pamant o alta fiara, care avea doua coarne ca ale unui miel, si vorbea ca un balaur.(...)
18.Aici e intelepciunea.Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei.Caci este un numar de om.Si numarul ei este : sase sute sase zeci si sase.


Cu alte cuvinte, acest numar este asociat raului. Un fel de numarul lui Satan.Daca aduni toate numere de la jocul de ruleta iti da ... 666-un numar foarte controversat de catre Biserica pe care-l considera anti-Hrist.


Ca o curiozitate, pe coroana papala este scris: ''VICARIVS  FILII DEI '' (Loctiitorul fiului lui Dumnezeu). Daca fiecarei litere ii asociem numarul roman, rezulta:
 VICARIVS = 5+1+100+0+0+1+5+0 =112
 FILII = 0+1+50+1+1 = 53
 DEI = 500+0+1=501


Adunate toate trei ne da 666.  

71 DE LUCRURI (POATE) NESTIUTE

1. Melcii pot dormi pana la 3-4 ani.
2. Daca ai tipa pentru 8 ani, 7 luni si 6 zile, ai produce suficienta energie pentru a incalzi o ceasca de cafea.
3. Daca nu ar fi fost adaugati ulterior coloranti, culoarea celebrei bauturi Cola Cola ar fi fost verde.
4. Ochiul strutului este mai mare decat creierul sau.
5. In Egiptul Antic, exista obiceiul ca preotii sa isi smulga toate firele de par de pe trup, iar genele si sprancenele nu faceau nici ele exceptie.
6. Ziua ta de nastere pica odata cu ziua altor 9 milioane de persoane.
7. Sangele homarului este albastru.
8. Daca mesteci guma in timp ce cureti ceapa, poti evita lacrimarea.
9. In China, exista mai multi vorbitori de limba engleza decat in Statele Unite.
10. Desenele animate cu Donald Duck au fost interzise pe meleagurile finlandeze. Motivul? Faimosul ratoi nu purta pantaloni.
11. Scaunul electric a fost inventat de un dentist.
12. Femeile obisnuiesc sa clipeasca de doua ori mai mult decat barbatii.
13. Capul unei fiinte umane ramane constient pentru aproximativ 15-20 de minute de la decapitare.
14. Ursii polari sunt stangaci.
15. Atunci cand jeleau moartea pisicilor, locuitorii Egiptului antic isi radeau in totalitate sprancenele.
16. Din cauza structurii fizice, porcii nu pot privi cerul.
17. La un moment dat, pe Pamant, traia o specie de cal de marimea unei pisici domestice.
18. Elefantii sunt singurele animale care nu pot sari.
19. Bufnitele sunt singurele pasari care pot vedea culoarea albastra.
20. Oamenii inteligenti dispun o cantitate mai mare de cupru si zinc in structura firului de par.
21. In urma cu 3000 de ani, multi dintre egipteni mureau pana in varsta de 30 de ani.
22. Urina pisicii straluceste in lumina ultravioleta.
23. Dalmatienii nu se nasc cu pete pe ei.
24. Cel mai lung zbor al unei pasari de curte (inregistrat) a fost de 13 secunde.
25. Egiptenii din Egiptul antic obisnuiau sa doarma pe perne de piatra.
26. Atunci cand ies din pestera, liliecii fac intotdeauna stanga.


07 April 2012

CU DUMNEZEU INAINTE


Ne apropiem cu pasi repezi de sfintele sarbatori pascale, atat la catolici cat si la ortodocsi. Mai sunt si Floriile, pe 8 ale lunii in curs, deci sufletele noastre pot fi patrunse de speranta si liniste. Fiecare intelege ce vrea din aceste traditii, sarbatori. Unii - majoritatea - nu inteleg nimic din aceste date importante ale credintei: beau, mananca pana nu mai pot si aduc vorbe de ocara imprejur.Nici in preoti nu mai ai incredere in ziua de azi, dar stiti voi ca exista o vorba: SA NU FACI CE FACE POPA, SA FACI CE ZICE POPA.

Nu ne mai ramane decat sa fim linistiti sufleteste, sa avem incredre in Dumnezeu si sa fim mai buni cu  cei din jurul nostru. Pentru a intelege mai bine aceste sarbatori, am gasit de cuviinta sa postez cu ajutorul presei online semnificatia FLORIILOR SI A PASTELUI.

'' Duminica Floriilor, numită şi Duminica Stâlparilor, este sărbătorită întotdeauna în a şasea duminică a postului mare. După minunea învierii lui Lazăr, căpeteniile iudeilor au luat hotărârea să-l omoare pe Iisus cu primul prilej. Arhiereul Caiafa afirmă: „Mai de folos ne este să moară un om pentru popor, decât să piară întreg neamul”.
Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi Moşii de Florii sau Lazărul, obişnuindu-se ca femeile să facă „plăcinte lui Lazăr“ şi să le dea de pomană. La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze. Pe vremuri se practicau de Florii câteva obiceiuri păgâne. La miezul nopţii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc şi cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. În Duminica de Florii, ele se spălau cu această apă pe cap, aruncând-o apoi la rădăcina unui pom fructifer, sperând ca în acest fel să le crească părul frumos şi bogat. Se crede că cel care înghite trei mâţişori în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât. Exista, de asemenea, credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere. În ziua de Florii nu se lucrează, iar în toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.
În popor, Floriile sunt precedate de diverse datini. În Transilvania, dar şi în Banat, există obiceiul ca, în ajunul Floriilor, fecioarele să pună o oglindă şi o cămaşa curată, sub un păr altoit, iar răsăritul soarelui să le prindă a doua zi acolo. Oglinda era apoi obiect de farmece de dragoste. Apicultorii învelesc stupii în ramuri înverzite de salcie pentru ca aceştia să se umple de miere.Bătrânii spun că aşa cum va fi vremea de Florii aşa va fi şi în prima zi de Paşti. Şi tot tradiţia bătrânească spune că cei care nu sărbătoresc Lăzărelul se vor umple de pistrui.
Începând cu seara de duminică, în biserici începe săvârşirea slujbelor numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi. Rememorarea acestor momente triste sunt este un prilej de reamintire a stării noastre de păcat din care putem ieşi doar cu ajutorul lui Dumnezeu, cel care s-a răstignit şi a înviat pentru noi. Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. '' 

La final le doresc tuturor crestinilor care citesc aceasta postare, UN PASTE FERICIT iar celor cu nume de floare LA MULTI ANI SI SANATATE !

Search This Blog