05 June 2009

LEGENDA BUJORULUI


Bujorul mai este cunoscut si „cel mai frumos” sau „sho yo”,incontestabil regele gradinilor, iar chinezii in semn de recunostiinta i-au acordat chiar si a IV-a luna din calendar.
Se spune ca originea bujorului se regaseste in mitologia greaca, sub aspectul doctorului Paeon. Acesta i-a ajutat pe unii zei si i-a suparat pe altii, iar pentru a fi salvat de la moarte el a fost transformat intr-o floare care avea proprietati medicinale si a fost numita Paeonia, adica bujor.


Cand misionarii budisi au ajuns in Japonia, au dus cu ei planta si informatiile legate de ingrijirea ei. Japonezii au fost dintotdeaua un popor care iubeste foarte mult florile, asa ca au adoptat imediat si bujorul, integrandu-l in cultura lor. Si pana astazi, el ramane un simbol al prosperitatii, iar explicatia este foarte simpla: initial, el putea fi cultivat numai de cei bogati, care faceau parte din elita sociala, astfel ca floarea a fost imediat asociata cu bogatia.

Pentru a descoperi originea numelui trebuie sa plecam din China si Japonia inspre muntele Olimp. In mitologia greaca, bujorul, cunoscut si cu denumirea stiintifica Paeonia, isi trage numele de la doctorul Paeon. Asa cum se intampla de obicei cu toti eroii din mitologia greaca, Paeon s-a amestecat in problemele personale ale zeilor. Pe unii i-a ajutat atunci cand aveau nevoie si, evident, a atras dusmania altora; el a putut fi salvat de la moarte numai transformat intr-o floare... aceasi floare pe care a folosit-o pentru a-i vindeca pe zei.

Bujorul a fost mereu legat de superstitii. Inainte ca Paeon sa ii salveze pe Pluto si Marte cu ajutorul radacinii de bujor in timpul razboiului troian, existau legende care povesteau de puterile florii. Se spunea ca exista niste forte puternice in bobocii de flori care stralucesc in noptile cu luna plina, iar bujorul se incadreaza in acest criteriu; mai mult chiar, semintele unor varietati de bujori emit o lumina palida in intuneric. Pentru a fi folosite ca remediu, radacinile de bujor trebuiau recoltate noaptea. Se zicea ciocanitorile vin si scot ochii celui care deranjeaza floarea pe timpul zilei.

Plinius da prima descriere detaliata a bujorului si a semintelor sale, candva in jurul anului 77 d.Ch. Se zicea ca planta (parti din ea, de fapt) poate trata in jur de douazeci de boli. Putin mai tarziu, Dioscoride scrie un tratat despre ierburile folosite in medicina si printre ele include si bujorul, iar povetele sale au fost aplicate cu sfintenie pana in Evul Mediu.

4 comments:

  1. Interesanta descriere, blondule!
    Nu stiam despre bujor atatea!

    Daca mai faci rost de materiale despre flori, mai scrie!


    Leonard!

    ReplyDelete
  2. Please let me know if you're looking for a author for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some content for your blog in exchange for a link back
    to mine. Please send me an e-mail if interested. Regards!

    my page - Filing Bankruptcy in Florida

    ReplyDelete
  3. What a material of un-ambiguity and preserveness of valuable experience about unexpected feelings.



    My page - how many calories do you burn walking

    ReplyDelete
  4. I every time used to study piece of writing in news papers but now as I am a user
    of internet thus from now I am using net for articles or reviews,
    thanks to web.

    My site ... diet that works

    ReplyDelete

Search This Blog