21 December 2007

BRADULET, BRADUT, BRADUT !


De ce decoram bradul de Craciun? Obiceiul provine probabil de la egipteni, care isi ornau casele cu frunze de palmier in ziua solstitiului de iarna. Obiceiul a fost preluat de romani, care au folosit, in locul palmierului, brazii.

Dar povestea incepe cu adevarat prin secolul al VII-lea, cand un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. In Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos!

Se pare ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer.

La mijlocul secolului al XVI-lea, apar in Germania primele targuri specializate in vanzarea de cadouri, de obicei mancare sau obiecte de folosinta practica.

Figurile modelate de brutari din paine, care apoi erau agatate in brad ca ornamente, aveau mare trecere. Se pastreaza in acest sens marturia unui vizitator al orasului Strasbourg in 1601. El descrie brazi decorati cu astfel de figurine, cu acadele si ornamente din hartie colorata. Incarcatura biblica atribuia bradului astfel impodobit simbolul pomului paradisului, al belsugului, al cunoasterii si al inocentei.

Beteala a fost inventata in Germania pe la 1610. In acea vreme nu era numai argintie, era chiar din argint! Au fost inventate masini pentru obtinerea unor folii subtiri. Argintul era durabil insa oxida repede, astfel ca au fost incercate diverse aliaje de plumb si cositor, dar produsul era atat de greu, incat se rupea sub propria greutate. Astfel incat argintul a fost folosit pana la mijlocul secolului al XX-lea.

In Marea Britanie, obiceiul bradului de Craciun a patruns prin intermediul negustorilor germani stabiliti in Anglia, care obisnuiau sa-si decoreze casele de sarbatori. Interesant, nu? Sa ne amintim de calugarul din Devonshire care...

Decoratia bradului consta in beteala din argint, lumanari si margele, toate produse in acel secol XVII in Germania si Europa de Est. Obiceiul cerea ca fiecare membru al familiei sau invitat sa aiba cate un mic brad asezat pe masa in dreptul lui, cu cadourile alaturi.

In 1846, Regina Victoria si Printul Albert (de origine germana), apar in "Illustrated London News", impreuna cu copiii, in jurul bradului de Craciun. Popularitatea familiei regale a facut ca obiceiul sa se raspandeasca repede printre supusi. Bradul a devenit "la moda" nu numai in insulele britanice, ci si pe coasta de est a Americii.

Decoratiile erau de o mare varietate, fiind manufacturate "in casa". Tinerele doamne petreceau ore decupand fulgi de zapada si stelute, impaturind pliculete pentru cadouri si cosulete de hartie pentru dulciuri. Ansamblul era completat cu margele si beteala din argint produse in Germania, impreuna cu ingerii ce urmau sa stea in varful bradului. Lumanarile erau adesea asezate in inele de lemn.

Tarile din spatiul mediteranean nu s-au aratat prea interesate de brad, preferand scenele biblice asezate pe platforme triunghiulare (ceppo), bogat ornamentate.

In America, bradul de Craciun apare pe la 1747, in comunitatile germane din Pennsylvania, dar se raspandeste abia o data cu dezvoltarea comunicatiilor, in secolul XIX.

In 1882 este patentat becul electric, iar in 1892 el este adaptat pentru pomul de Craciun. Tot in aceasta a doua jumatate a secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului la sfarsit de an patrunde dinspre nord si pe teritoriul actual al Romaniei. Obiceiul s-a suprapus peste cel al butucului de Craciun. Ritual azi disparut, dar atestat inca de la romani, butucul de Craciun, un trunchi de brad taiat (jertfit) si ars pe vatra in noaptea de 24 spre 25 decembrie, simboliza moartea si renasterea divinitatii, a zeului autohton Craciun.

In 1930 brazi de mari dimensiuni sunt amplasati in locuri publice.

La mijlocul anilor '60, ideile moderniste se rasfrang si asupra pomului de Craciun. Brazii din aluminiu argintiu, importati din America, sunt foarte la moda. Acestia nu necesitau alte decoratii decat sursele de lumina colorata care se reflectau multiplu pe crengile argintii.

In anii '70 apar brazii artificiali cu aspect foarte realist. Spre sfarsitul anilor '90, decorarea bradului se intoarce spre ideile Victoriene, dar cu teme si concepte noi.

15 December 2007

RAZBOIUL SEXELOR: ASEMANARI & DEOSEBIRI

Din nou revin cu un subiect din ’’razboiul sexelor’’ : asemanari si deosebiri intre barbati si femei.

  • Cand se rataceste, o femeie opreste si intreaba pe unde s-o ia. Pentru un barbat, acesta este un semn de slabiciune. Se va invarti ore intregi, anuntand din cand in cand ca este aproape de destinatie, spre disperarea celor de alaturi.

  • Femeile au o capacitate crescuta de a "inregistra" amanunte, precum si schimbarile de aspect sau de comportament ale celorlalti. Ele au o orientare periferica mai ampla, pe cand barbatul este configurat pentru "tipul de privire in tunel". Ele au simturile perceptive mai dezvoltate, inregistrand chiar si reactiile si sentimentele animalelor.

  • Cand creierul barbatului se odihneste, aprox. 70% din activitatea sa electrica este blocata. In cazul femeilor,creierul este activ cam 90% intr-o situatie similara ( Deci, ele nu "stau" nici macar cand se odihnesc!)

  • Femeile identifica mult mai usor obiecte, avand un "simt spatial" dezvoltat, pe cand barbatii identifica mai mult notiunile asociate cu obiectele ( sau, cuvintele care le definesc)

  • In schimb, barbatii au o orientare spatiala mai buna, de aceea se pare ca sunt soferi mai buni. Femeile nu prea reusesc parcarea cu spatele, care tine de orientarea tridimensionala.

  • Barbatii folosesc preponderent emisfera stanga a creierului (asociata cu logica si rationamentul), dar femeile o folosesc si pe cea stanga, si pe cea dreapta. Se pare ca acest lucru s-ar datora dezvoltarii accentuate la femei a corpului calos (o formatiune nervoasa ce leaga cele doua emisfere), ceea ce permite conexiuni multiple intre acestea. De aici deriva "atentia distributiva" ( ex. vorbesc la telefon, dar urmaresc si o conversatie, si eventual, mai fac si altceva!) In schimb, creierul barbatului este mai "compartimentat". Ceea ce fac intrr-un anumit moment, conteaza la maximum pentru ei, si, de obicei, fac la modul "perfectionist".

  • Creierul barbatului "arhiveaza" informatiile, pe cand al femeii doar le "aduce la suprafata" mereu. Cu alte cuvinte, o femeie nu poate scapa de problemele sale decat prin exprimare si constientizare. Se spune ca atunci cand o femeie vorbeste, nu vrea sa gaseasca neaparat solutii, ci doar sa isi exprime sentimentele si emotiile. In schimb, pentru barbat, cuvantul are un scop practic, de finalitate.

  • Vorbirea "parabolica" sau "pe ocolite" pare sa fie o "specialitate" a femeii, creierul lor fiind axat pe prelucrare. Barbatii, in schimb, sunt axati pe structurare. Exista in cartulie un exemplu nostim in acest sens, ce releva valoarea fiecarui tip de "constructie" (si de ce nu le putem cere si barbatilor, si femeilor, aceleasi "reactii psihologice"). Pentru femei, se pare ca exprimarea simbolica si/sau parabolica face legatura cu subconstientul, cu acele "categorii a priori" kantiene, obtinand rezultate chiar prin "scurtcircuitarea" logicii. Insa, pentru barbati, acest lucru ar putea fi periculos, in unele meserii. Ex., un pilot care ar transmite turnului de control: "Se pare ca jos e mai sigur decat sus!" atunci cand ar dori sa aterizeze.

  • Femeile investesc emotional cuvintele, in timp ce barbatii pun accent pe definirea precisa. Necunoasterea acestui adevar duce la conflicte.

  • Barbatii se simt motivati si mobilizati atunci cand se simt necesari. Femeile se simt motivate si mobilizate atunci cand se simt apreciate.

  • Barbatul are organele interne mai sensibile. ( Nu stiu cat de adevarat este din punct de vedere medical, pentru ca nu s-a probat niciodata, insa studiile efectuate arata ca, daca un barbat ar fi insarcinat timp de 3 luni, ar muri!) Insa, femeia are o forta musculara mult mai slaba.

VIATA IN METAFORE


"Oamenii isi pot trai viata numai intr-unul dintre urmatoarele doua moduri : ca si cum nimic nu este un miracol, sau ca si cum orice este un miracol."(Albert Einstein)

"Viata noastra nu este altceva decat o cale a desavarsirii, prin legaturile cu Dumnezeu si cu aproapele."(Avva Dorothei)

"Noi traim dupa voia noastra si ne chinuim pe noi insine.Cine traieste dupa voia lui Dumnezeu e bun, vesel, si are odihna."(Sf.Silvan Athonitul)

"Totul este serios in viata omeneasca, al carei fiece minut poate avea atat de grozave urmari."(Urmarea lui Hristos)

"Viata e o galerie de erori.Si totusi, adevarul ramane valabil, unul singur, desi discutabil."(Lino Aldani)

"In viata sunt momente in care putem iesi din noi pentru a sti ce vede altul in acest univers, care nu este acelasi cu al nostru, si ale carui peisaje ne-ar ramane la fel de necunoscute ca si acelea ce exista, poate, pe luna."(Marcel Proust)

"Ce e viata? Un pic de joc, un pic de studiu, cateva cuvinte bine alese, putina dragoste, o urma de durere, mai multa munca, amintiri, si apoi gunoi, grabind in sus spre lumina soarelui." (C.Smith)

"Ceea ce conteaza este ceea ce inveti dupa ce stii totul."(John Wooden)

08 December 2007

CUM TREBUIE SERVIT UN BARBAT

Sunt sigur ca ati fost vreodata nemultumit de serviciile oferite de ospatari, atunci cand erati cu prietena sau amanta intr-un restaurant. Daca ar face toti ca fata din imaginea de mai jos, eu zic ca ar creste ... profitul localului si in plus nu mai sunt probleme cu Garda Financiara, preturile fiind afisate in locuri vizibile oricui. Atentie pensionari, acest local este interzis voua.

ELEMENTUL CHIMIC FEMEIA


1. DESCOPERITA: De mult timp de un chimist pe nume ADAM. Data descoperirii este
necunoscuta.

2. SIMBOL: Fm


3. APARITIA IN NATURA: peste tot atunci cand nu o cauti si nicaieri atunci cand e cautata. De obicei apare in locurile cu populatie umana.


4. OBTINERE: La inceput a fost preparata dintr-o coasta; cu timpul, insa, datorita evolutiei, se prepara din greseala. Cu toate ca s-au intreprins multe incercari, o sinteza a acestui element nu a reusit nici unui cercetator. Se presupune ca reactia
de sinteza ar fi Fe+Me+Ie= Femeie.


5. GREUTATE ATOMICA: Se cunosc mai multi izotopi: izotopul "snur" (45 kg), izotopul "dama bine" (55 kg),izotopul "forme pline" (65 kg) si izotopul "batoza"(100 kg). Datorita acestor izotopi elementul nu are un loc bine stabilit in sistemul periodic al elementelor.


6. RASPINDIRE: Se gaseste in natura, in stare libera sau in combinatii.


7. PROPRIETATI FIZICE: Suprafata este acoperita in general cu un strat de pudra. Se gaseste in patru stari de agregare: stare amorfa (pina la 16 ani),stare cristalina (16-35 de ani), stare gelatinoasa(35-50 de ani) si stare uscata (peste 50 de ani).
Aflat in starile cristalina si gelatinoasa, elementul fierbe la simplul contact, ingheata greu si brusc se topeste cand este bine tratat. Daca la inceput e dulce, o data cu trecerea timpului se acreste, devine amar si apoi otrava curata. Poate fi acru si la tratari nepotrivite. Daca e lovit, scoate sunete ascutite.Poate crea multe dureri de cap. Spectrele sunt de la blond, roscat pina la negru. Se dizolva greu in lichide. Solubila in acid sulfuric. Activitatea creste exponential cu saturarea in alcool.


8. PROPRIETATI CHIMICE: Elementul are mai multe valente, din care cauza se combina foarte usor. Cu numarul de coordinare 1 formeaza un complex familiar cu schimb ocazional de liganzi. Numarul maxim de coordinare este dat de efectul steric al ganzilor.Liber, ataca inima. Combinat, ataca ficatul si punga.Are o mare afinitate pentru metalele rare si pietrele pretioase (mai ales combinatii cubice cristaline ale carbonului) si absoarbe usor, in cantitati apreciabile, bauturi fine, prajituri si multe alte delicatese. Poate exploda instantaneu daca activitatile planificate nu au loc. O reactie violenta, insotita cu cresterea activitatii de legare de liganzi apare atunci cind e lasata in stare libera.Este un foarte bun agent reducator al finantelor barbatilor.


9. INTREBUINTARE: Se intrebuinteaza mai ales in bucatarii si in dormitoare.Se mai foloseste ca podoaba, pentru ridicarea nivelului si, accidental, pentru inmultire. (Caz in care se produce o crestere in volum, cu centre de distributie a laptelui.) Este cel mai puternic agent reducator de venituri.Este folosita pentru a creste efectul estetic al masinilor sport.


10. METODE DE ANALIZA: Elementul in stare pura se inroseste daca este descoperit sau vazut in starea sa naturala. Se inverzeste in prezenta unui izotop cu insusiri mai bune.


11. ATENTIE LA FOLOSIRE !!!Fiind exploziv, elementul trebuie tratat cu multa atentie si delicatete si minuit cu multa indeminare.In caz contrar, este vai si amar de cel ce o manipuleaza. Se poate evita explozia prin tinerea in palme (sau pumni). Nu se recomanda manipularea de catre barbatii fara vigoare. Elementul "femeie" se serveste gol si trebuie agitat inainte de intrebuintare. In stare cristalina, se poate utiliza atit la lumina, cat si la intuneric. In stare gelatinoasa, numai la intuneric. Este ilegal (desi dorit) de a poseda mai mult de un izotop. La imbatrinire elementul este greu de reciclat si trebuie tratat ca gunoiul radioactiv


07 December 2007

DE CATE ORI O PUI, DE ATATEA ORI O MARESTE


Un basarabean in piata de vechituri in Timisoara (targul saptamanal) cauta si el o lupa , ca aia de-o avea era veche si nu marea decat de x2.5 ori. In fine dupa ceva cautari dadu peste o femeia care avea imprastiate pe taraba cateva obiecte din astea de marit. Omu nostru se uita la cateva dintre ele si intr-un final alege una. El nu prea vedea asha bine, pentru aia si vroia o lupa, sa o folosea in diversse scopuri unde avea nevoie. Acum daca nu vedea bine intreaba femeaia de la taraba:

Doamna, no, eu am ales-o pe aista, dar eu nu vad bine ce scrie sau daca scrie pe ea: De cate ori marste ?
La care doamna mirata zice:
Cum de cate ori mareste dom-le ?
Basarabeanu mirat de intrebare:
Cum adica ? Intreb si eu sa stiu de cat ori mareste ca cea veche de-o aveam nu mai este suficienta.
Hotarata in final femeia raspunde sigura pe ea:
Omule, m’neata intrebi o prostie, cum vine asta de cate ori mareste ? Pai este simplu - (sii arata o demonstratie) - uite - (pune lupa pe un obiect) - : De cate ori o pui de atatea ori mareste , ce este greu de inteles, uite ici , vezi?: unu, doi… e simplu, de cate ori vrei sa maresti, de atatea ori pui lupa!!!

01 December 2007

1 DECEMBRIE - CE AM FOST SI CE AM RAMAS


Nu prea imi place politica pentru ca asa cum zicea cineva '' e o curva ''. Vrem nu vrem trebuie sa acceptam realitatea. Romania - ''tara mea de dor'' este recunoscuta in lume prin celebritatile timpului si aici ii amintesc doar pe cativa: Vlad Tepes, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Constantin Brancusi, Henri Coanda, Traian Vuia, Dumitru Prunariu, Emil Racovita, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Eugen Ionescu, Emil Palade, Sergiu Celibidache, Nadia Comaneci, Ilie Nastase, Gheorghe Hagi s. a. m. d.

Am avut o istorie controversata si plina de evenimente, dar parerea mea e ca am fost la timpul respectiv '' curva '' Europei, cand am intors armele impotriva aliatilor nostrii in al doilea razboi mondial. Poate ne era mai bine cu acel '' curent istoric''.
Mai nou suntem si rusinea Europei, prin mizeriile pe care le fac romanasii nostrii ''afara'' si nu trebuie sa ne suparam cand Occidentul ne face tigani, pentru ca ne comportam ca atare. Mai sunt si exceptii , dar... ne meritam soarta.
Daca vrei sa sti ca esti roman, recunoaste in cate situatii de mai jos te regasesti.

Sti sigur ca esti roman daca:

-tot ce mananci are gust de ceapa si usturoi
-incerci sa reciclezi ambalajele de la flori hartia de la cadouri si evident folia de aluminiu
-stai langa cele mai mari doua valize din aeroport
-ajungi la petreceri cu una/doua ore intarziere si ti se pare normal
-copii tai au porecle care suna departe de numele lor real
-dupa ce mergi in vizita la cineva la plecare mai stai o ora in fata usii la povesti
-parintii tai nu arunca niciodata nimic si daca reusesti sa arunci ceva la gunoi apare in mod misterios inapoi
-ai perdele de dantela
-ai fata de masa din macrame
-ai covoare care acopera fiecare cm din casa ta
-ai sau ai avut covoare pe pereti
-mama ta iti spune ca esti slab chiar daca ai 110 kg
-ai draperii macar la o usa din casa
-mama ta recicleaza pahare din plastic, farfurii din carton si pungile de la sandwichuri spalandu-le
-ai fata de masa din vinyl pe masa din bucatarie
-folosesti sacosile primite la cumparaturi pe post de pungi de gunoi
-raftul tau din bucatarie este plin de borcane de gem, varietati de recipiente de plastic si sticla
-mama ta spala rufe la 40 C la masina
-cand gatesti nu folosesti ustensile de cantarit
-nu poti pleca in calatorii decat daca te conduc macar 5 persoane la autobuz, tren sau aeroport
-suni interuban numai dupa ora 11 PM
-parintii te suna si te intreaba daca ai mancat, chiar daca e miezul noptii
-parintii tai nu realizeaza ca tehnologia s-a imbunatatit si atunci cand suna in strainatate inca urla la telefon
-ai coverturi uzate pe canapea doar ca sa nu se murdareasca tapiteria
-nu cunosti mai mult din jumatatea invitatiilor la nunta ta...pentru ca parintii tai i-au invitat
-ai vazut pamantul din interiorul unui WC din tren, in mers
-copilul tau poarta caciulita si 3 pulovere in septembrie desi sant 25 grade afara
-porti pantaloni din septembrie pana in mai
-daca vezi pe cineva in pantaloni scurti in decembrie zici ca e nebun, desi sant 20 grade afara
-cand vin rudele din provincie la tine in vizita stai cu ochii pe televizor (butelie)
-te gandesti ca daca bei lapte si manaci fructe ( in special prune ) te ajuta sa gasesti toaleta mai repede
-crezi ca "urda", "mamaliga", "parizer", "telemea", "zacusca" sint feluri internationale de mincare
-cand vin straini in vizita la tine te distrezi dandu-le cea mai tare tuica din casa...si cand reusesc sa bea un pahar le mai torni...
-cand ai musafiri si ii intrebi daca servesc ceva si ei spun ca "NU", la tine inseamna ca "DA"

BARBATII MOR MAI REPEDE DECAT FEMEILE

Fiecare dintre noi poate sa observe in jurul lui, in mediul in care traieste, ca din anumite motive EL s-a dus in lumea celor drepti, iar EA a ramas sa sufere in continuare.Vati intrebat oare de ce ?

**Daca o pocnesti, se cheama maltratarea sotiei. Daca te pocneste ea, e autoaparare.

**Daca iei o decizie fara sa o intrebi, esti nesimtit.Daca ea ia o decizie fara sa te consulte, e femeie emancipata.

**Daca-i ceri sa faca ceva ce nu-i place, e dominare masculina. Daca te roaga ea, iti face o favoare.

**Daca apreciezi formele unei femei si lenjeria sumara esti pervers. Daca nu, esti homo.

**Daca-i oferi flori,urmaresti ceva.Daca nu, esti fraier.

**Daca esti mandru de realizarile tale esti plin de tine. Daca nu, esti lipsit de ambitie.

**Daca o doare capul, e obosita. Daca te doare pe tine, n-o mai iubesti.

**Daca vrei sa faci dragoste prea des, esti obsedat.Daca nu, ai pe altcineva.

**De aceea barbatii mor mai repede decat femeile ...

Search This Blog