15 December 2007

RAZBOIUL SEXELOR: ASEMANARI & DEOSEBIRI

Din nou revin cu un subiect din ’’razboiul sexelor’’ : asemanari si deosebiri intre barbati si femei.

  • Cand se rataceste, o femeie opreste si intreaba pe unde s-o ia. Pentru un barbat, acesta este un semn de slabiciune. Se va invarti ore intregi, anuntand din cand in cand ca este aproape de destinatie, spre disperarea celor de alaturi.

  • Femeile au o capacitate crescuta de a "inregistra" amanunte, precum si schimbarile de aspect sau de comportament ale celorlalti. Ele au o orientare periferica mai ampla, pe cand barbatul este configurat pentru "tipul de privire in tunel". Ele au simturile perceptive mai dezvoltate, inregistrand chiar si reactiile si sentimentele animalelor.

  • Cand creierul barbatului se odihneste, aprox. 70% din activitatea sa electrica este blocata. In cazul femeilor,creierul este activ cam 90% intr-o situatie similara ( Deci, ele nu "stau" nici macar cand se odihnesc!)

  • Femeile identifica mult mai usor obiecte, avand un "simt spatial" dezvoltat, pe cand barbatii identifica mai mult notiunile asociate cu obiectele ( sau, cuvintele care le definesc)

  • In schimb, barbatii au o orientare spatiala mai buna, de aceea se pare ca sunt soferi mai buni. Femeile nu prea reusesc parcarea cu spatele, care tine de orientarea tridimensionala.

  • Barbatii folosesc preponderent emisfera stanga a creierului (asociata cu logica si rationamentul), dar femeile o folosesc si pe cea stanga, si pe cea dreapta. Se pare ca acest lucru s-ar datora dezvoltarii accentuate la femei a corpului calos (o formatiune nervoasa ce leaga cele doua emisfere), ceea ce permite conexiuni multiple intre acestea. De aici deriva "atentia distributiva" ( ex. vorbesc la telefon, dar urmaresc si o conversatie, si eventual, mai fac si altceva!) In schimb, creierul barbatului este mai "compartimentat". Ceea ce fac intrr-un anumit moment, conteaza la maximum pentru ei, si, de obicei, fac la modul "perfectionist".

  • Creierul barbatului "arhiveaza" informatiile, pe cand al femeii doar le "aduce la suprafata" mereu. Cu alte cuvinte, o femeie nu poate scapa de problemele sale decat prin exprimare si constientizare. Se spune ca atunci cand o femeie vorbeste, nu vrea sa gaseasca neaparat solutii, ci doar sa isi exprime sentimentele si emotiile. In schimb, pentru barbat, cuvantul are un scop practic, de finalitate.

  • Vorbirea "parabolica" sau "pe ocolite" pare sa fie o "specialitate" a femeii, creierul lor fiind axat pe prelucrare. Barbatii, in schimb, sunt axati pe structurare. Exista in cartulie un exemplu nostim in acest sens, ce releva valoarea fiecarui tip de "constructie" (si de ce nu le putem cere si barbatilor, si femeilor, aceleasi "reactii psihologice"). Pentru femei, se pare ca exprimarea simbolica si/sau parabolica face legatura cu subconstientul, cu acele "categorii a priori" kantiene, obtinand rezultate chiar prin "scurtcircuitarea" logicii. Insa, pentru barbati, acest lucru ar putea fi periculos, in unele meserii. Ex., un pilot care ar transmite turnului de control: "Se pare ca jos e mai sigur decat sus!" atunci cand ar dori sa aterizeze.

  • Femeile investesc emotional cuvintele, in timp ce barbatii pun accent pe definirea precisa. Necunoasterea acestui adevar duce la conflicte.

  • Barbatii se simt motivati si mobilizati atunci cand se simt necesari. Femeile se simt motivate si mobilizate atunci cand se simt apreciate.

  • Barbatul are organele interne mai sensibile. ( Nu stiu cat de adevarat este din punct de vedere medical, pentru ca nu s-a probat niciodata, insa studiile efectuate arata ca, daca un barbat ar fi insarcinat timp de 3 luni, ar muri!) Insa, femeia are o forta musculara mult mai slaba.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog