15 May 2011

COLTURI DE TARA: SIGHISOARA

 Intamplator am avut ocazia sa petrec o zi de week-end la Sighisoara, via Brasov. Am mai trecut prin localitatea muresana in drum spre Tg. Mures dar niciodata nu am oprit sa vizitez cetatea medievala. Mai auzisem de la un amic despre festivalul de la Sighisoara ce are loc in fiecare vara, unde sosesc foarte multi turisti din intreaga tara si de peste hotare.

Asadar hai la drum spre ''Perla Transilvaniei'' asa cum a fost denumita de la sfarsitul secoului XIX. Am facut o escala la Brasov unde am savurat o bere pe linga o pizza in Piata Sfatului. Brasovul ramane un oras european, simtind atmosfera civilizata si moderna imediat ce am sosit in centru.In meniu am observat cu acel ochi al bautorului de bere o specialitate de-a casei, insa ospatarul, baiat cu bun simt mi-a recomandat un Carlsberg in detrimentul ''berei casei'' .Cine stie ce resturi adunate se gaseau in respectiva :)). Oricum in drum spre zona centrala a Romaniei va recomand un mic popas la Brasov.

Din Brasov pina la Sighisoara sunt vreo 120 de km iar drumul este foarte bun.Sighisoara a fost fondata de emigrantii germani in a doua jumatate a secolului XII si in zilele de astazi este considerata cea mai frumoasa cetate locuita din sud -estul Europei. 
click poza marire

Dupa ce am platit parcarea - 5 roni, nelimitat - am urcat in cetate. Primul punct de interes mi-a aparut in fata: TURNUL CU CEAS, simbolul orasului. A fost construit pentru a apara poarta principala a cetatii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.Pe fatada dinspre oras nisa cuprinde in partea de jos un alt tobosar care bate sferturile de ora. Alaturi se afla o figurina enigmatica a unui barbat, cu parul lung, care avea probabil in maini biciul si securea, si care reprezinta imaginea calaului. In partea superioara se regasesc 7 papusi asezate pe un disc rotativ, care reprezinta zilele saptamanii. La ora 12, odata cu ultima bataie a ceasului, figurina zilei trecute se deplaseaza, facand loc figurinei zilei care incepe. 
Acoperisul, care are o inaltime de 34 metri, a fost distrus in urma unui mare incendiu in anul 1676, dar a fost refacut un an mai tarziu. Acoperisul se incheie cu un mic glob de aur, deasupra caruia se afla un stalp meteorologic. In varful acestui stalp se afla un cocos care se roteste in bataia vantului. Astazi acest turn adaposteste Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara, cu colectia de arheologie, farmacie, mobilier, unelte si produse ale breslelor, orologerie, etnografie, toate oglindind istoria cetatii Sighisoara. 

Cu pasi repezi am mers spre TURNUL FIERARILOR, impunator si simplist in interior. Cetatea avea 14 turnuri si 5 bastioane; dintre acestea se pastreaza 9 turnuri si 3 bastioane. Turnurile cetatii constituie interesante vestigii ale arhitecturii medievale.Am mai vazut Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cositorarilor si Turnul Tabacarilor.

Mi-a placut SCARA ACOPERITA sau scara scolarilor cum mai este cunoscuta,alcatuita din 300 de trepte protejate de un acoperis. In urma modificarilor din 1849 au ramas doar 175 de trepte.  

Alte puncte de atractie ale cetatii sunt Biserica din Deal, Biserica Manastirii, Casa Vlad Dracul, Casa cu Cerb, Casa Venetiana.
Mi-a placut cetatea medievala si daca as da o nota pe o scala de la 0 la 10 pentru prezentare, m-as opri la nota 8. 

LEGENDA BUSUIOCULUI

Il folosim la prepararea pastelor fainoase dar nu stim povestea lui. BUSUIOCUL este o planta regala, denumirea stiintifica (basilicum) deriva din grecescu basileús, care inseamna rege.  In vremea romanilor insa, busuiocul s-a bucurat de un tratament mai putin roial: romanii credeau ca busuioculpoate creste doar daca este semanat in tirade de injurii si blesteme, dupa care pamantul in care fusese semanat trebuia batut cu cruzime.  Pana in secolul 17 se credea ca din busuioc pot creste scorpioni, si daca mirosi busuiocul iti cresc scorpioni in creier.

O legenda indiana spune ca atunci cand a venit pe pamant Tulasi, sotia zeului hindus Vishnu, aceasta s-a transformat in busuioc. De aceea indieni evita sa atinga busuiocul, tulasi, si atunci cand din motive foarte intemeiate sunt obligati sa o faca se roaga si cer iertare ca au atins o parte sacra din Tulasi. Conform traditiei, capul  hindusilor trebuie inbaiat in apa cu busuioc inainte de a fi ingropat, iar pe piept esta asezata o frunza de tulasi. In legenda crestina se spune ca busuiocul a crescut in jurul locului unde a fost rastignit Iisus.

Originea mirosului inconfundabil al busuiocului a fost definita intr-un mod minunat si totodata macabru de catre Boccaccio: dupa moartea iubitului ei, o tana domnita a ingropat capul celui iubit intr-un ghiveci in care a semanat o planta de busuioc. Zilnic tanara domnita uda busuiocul cu lacrimi, apa de trandafiri si apa de portocala; de aici mirosul inconfundabil.   

O alta legenda spune că busuiocul a crescut pe Crucea Domnului Hristos. După ce Domnul a fost dat jos, Crucea a căzut şi, cu vremea, a acoperit-o pământul. Mergând să caute crucea, Sfânta Împărăteasă Elena a simţit un miros plăcut, adus de vânt. S-a luat după el şi a găsit busuiocul. A smuls câteva fire, să le răsădească în grădină, şi l-a găsit cu rădăcinile înfipte în Cruce. De aceea, se zice, ramurile busuiocului cresc în cruce.

JAPONIA-TARA UNDE NIMENI NU SE BATE PE ZAHAR

Cred ca nu mai e nimic de spus din partea mea dupa cele citite prin presa despre  mentalitatea japonezilor dupa dezastrul care s-a abatut asupra lor.


Cecilia Ioana Manoliu trăieşte în Japonia de trei ani şi este doctorand în Ştiinţe Politice la Universitatea din Tsukuba. A supravieţuit cutremurului şi a trăit pe propria-i piele consecinţele unui tsunami.
Supărată şi nervoasă din cauza felului fatalist şi distorsionat în care presa prezintă evenimentele din Japonia, Cecilia Manoliu a făcut câteva precizări: "Nu e nici iad, nici apocalipsă. Nimeni nu s-a bătut pe zahăr aici, deşi am trecut printr-un cutremur cu 300 de replici, tsunami şi o centrală nucleară avariată. Sigur au fost zone extrem de avariate, dar în materie de civilizaţie Japonia nu a fost dată înapoi nici măcar cu o zi"
Cecilia Manoliu a fost extrem de dezamăgită de imaginea românilor care se înghesuiau la supermarket pentru "a prinde" măcar un kilogram de zahăr gratuit. Şi, asta, în ziua în care japonezii făceau bilanţul victimelor.
Într-un mail trimis pe adresa gândul.info, semnat de Cecilia Ioana Manoliu, Cecilia precizează:
"1. Universitatea m-a intrebat ce fac, ambasada nu
  2. Japonezii m-au intrebat ce fac, ambasada nu
  3. Administratorul blocului a venit imediat dupa cutremur sa vada ce face blocul, nu casa lui. Nu m-a lasat in strada si mi-a dat un nou apartament in aceeasi zi
  4. Ai nostri se bat pe zahar fara cutremur. Aici dupa cutremur, tsunami si centrala nucleara avariata nu se bate nimeni pe nimic
  5. Romanii cauta iod sa se vindece de presupuse radiatii, japonezii se duc la munca
Miercuri scolile erau deschise. Romanii dezbat daca luna o sa ne cada în cap, japonezii caută supravietuitori de 7 zile in continuu si la adaposturile pentru refugiatii din zonele afectate au anuntat ca au mai multi voluntari decat e nevoie.
Ce iad in Japonia asta!"

Search This Blog