Il folosim la prepararea pastelor fainoase dar nu stim povestea lui. BUSUIOCUL este o planta regala, denumirea stiintifica (basilicum) deriva din grecescu basileús, care inseamna rege. In vremea romanilor insa, busuiocul s-a bucurat de un tratament mai putin roial: romanii credeau ca busuioculpoate creste doar daca este semanat in tirade de injurii si blesteme, dupa care pamantul in care fusese semanat trebuia batut cu cruzime. Pana in secolul 17 se credea ca din busuioc pot creste scorpioni, si daca mirosi busuiocul iti cresc scorpioni in creier.
O legenda indiana spune ca atunci cand a venit pe pamant Tulasi, sotia zeului hindus Vishnu, aceasta s-a transformat in busuioc. De aceea indieni evita sa atinga busuiocul, tulasi, si atunci cand din motive foarte intemeiate sunt obligati sa o faca se roaga si cer iertare ca au atins o parte sacra din Tulasi. Conform traditiei, capul hindusilor trebuie inbaiat in apa cu busuioc inainte de a fi ingropat, iar pe piept esta asezata o frunza de tulasi. In legenda crestina se spune ca busuiocul a crescut in jurul locului unde a fost rastignit Iisus.
Originea mirosului inconfundabil al busuiocului a fost definita intr-un mod minunat si totodata macabru de catre Boccaccio: dupa moartea iubitului ei, o tana domnita a ingropat capul celui iubit intr-un ghiveci in care a semanat o planta de busuioc. Zilnic tanara domnita uda busuiocul cu lacrimi, apa de trandafiri si apa de portocala; de aici mirosul inconfundabil.
O alta legenda spune că busuiocul a crescut pe Crucea Domnului Hristos. După ce Domnul a fost dat jos, Crucea a căzut şi, cu vremea, a acoperit-o pământul. Mergând să caute crucea, Sfânta Împărăteasă Elena a simţit un miros plăcut, adus de vânt. S-a luat după el şi a găsit busuiocul. A smuls câteva fire, să le răsădească în grădină, şi l-a găsit cu rădăcinile înfipte în Cruce. De aceea, se zice, ramurile busuiocului cresc în cruce.
No comments:
Post a Comment