21 April 2008
IN MEMORIA LUI ALIN OLARU
Un mare artist al saxofonului nu mai este printre noi. Dumnezeu a vrut sa il ia cu el, inainte de Paste.ALIN OLARU a fost unul dintre preferatii mei in materie de muzica populara din Banat. Sotia Mihaela si cei trei copii Alin, Alina, Flavius , precum si toti cei care il cunosc si admiratorii lui inca il mai asteapta sa ne cante cu saxofonul lui. Am scos cateva pasaje din cartea ALIN OLARU ... sau viata printre sunete aparuta in anul 2002.
Pentru un copil, universul satului este, pana la o anumita varsta, imaginea intregii lumi. Alin indragea caii pe care ii admira in galopul lor pe pajistile inverzite ale satului. Ii mai placeau acestui baietel si cainii. Era de neconceput ca in asemenea conditii ALIN sa nu aiba cainele lui.Il chema Bufli, probabil de la parul incalcit si plin de scaieti culesi fara voie de prin ograzile oamenilor.
...Satul Poganesti este inconjurat de paduri , asa ca peisajul copilariei lui ALIN imprumuta ceva din povestile fratilor Grimm pe care le savura ceva mai tarziu, cand a inceput sa descifreze taina literelor... O data pe an, aici , in curtea bisericii, locuitorii Poganestiului se adunau cu mic, cu mare pentru a sarbatorii ruga(hramul bisericii). Pentru copilul ALIN, muzicantii sositi la eveniment constituiau o atractie deosebita...
...La 27 de ani ALIN isi aminteste cu detalii momentele in care s-a atasat de muzica.'' In casa bunicilor exista pe vremea aceea un radio''Pacific'' de lemn, prevazut cu un pick-up.Bunicii aveau sicateva discuri''Electrecord'' printre care unele cu cantecele lui Tiberiu Ceia si Ion Dolanescu.Imi placea sa stau in preajma '' Pacificului'' si sa ascult muzica.Mai apoi i-am descoperit pe Petrica Moise si Nicoleta Voica dar , in general, ascultam si alti solisti sau orchestre de muzica populara, dar nu numai...Sigur, paleta muzicii pe care o ascultam s-a largit in timp, acum ascult , de pilda, de la muzica clasica la cea etno, apartinand diferitelor popoare , rock, jazz...
... Visul marturisit al lui ALIN era sa intre in posesia unui saxofon si la care sa stie sa cante.Avea deja sapte ani cand s-a intamplat ce urmeaza '' Parintii mei au fost invitati la o nunta si m-au luat cu ei.Pe scena improvizata era o orchestra.Printre cei care erau acolo, se afla si un taragotist.Initial , eu imi doream sa cant la torogoata.M-am suit pe scena si n-am mai vrut sa cobor de acolo.L-am rugat pe instrumentist sa imi dea instrumentul sa il ating.Erau traite de mine niste momente supreme de extaz, fapt care, se vede, n-a trecut neobservat de ai mei, in special tata fiind mai impresionat.Asa am ajuns ca la noua ani sa fiu elevul regretatului MAXIM FRUNZA de la Casa Tineretului din Timisoara.Acesta era un om deosebit in relatiile sale cu cei mai tineri ... El ma invatat sa folosesc saxofonul desi, initial imi manifestasem dorinta de a canta la clarinet. S-a ivit un impediment si mi-am schimbat optiunea: aveam degetele prea mici pentru acest instrument asa ca am trecut la saxofon fara regrete prea mari.Primul meu saxofon mi-a fost cumparat de bunicul meu din partea mamei...Mi-amintesc insa bucuria pe care am incercat-o atunci cand bunicul mi-a daruit primul saxofon ana cand ai mei mi-au spus sa renunt la acest obicei caci fara voie as putea sa-i provoc stricaciuni''
'' Dupa parerea mea , cel mai important saxofonist de-al nostru a fost regretatul Nicu Anghel''Ministeru"", banatean sadea si Petrica Nicoara Sarbu''
In 1991 ALIN o cunoaste pe Mihaela, cea care-i va deveni sotie peste patru ani. Sotia i-a daruit patru copii gemeni frumosi si sanatosi. Alin si Alina sunt mai mici si-s ...gemeni.Flavius e baiatul mai mare cu trei ani fata de ceilalti, sora lui geamana murind la nastere.Alin si-a cunoscut viitoarea sotie intr-o cofetarie.Ambii manifesta apetit pentru dulciuri.
Sunt multe de spus despre un om sociabil, apreciat si ingragit de noi toti cei care il cunoastem si nu numai.
12 April 2008
DESPRE CELE 10 PROCENTE
Se stie ca omul isi petrece aproape jumatate din viata la serviciu, la locul de munca. Oriunde ai activa, in camp, la uzina, intr-un atelier, institutie bugetara sau de comert, in orice serviciu, te inconjoara colegi cu care comunici, poate mai mult decat comunici in familie. De fapt, comunicarea aceasta este specifica domeniului de activitate a institutiei si comunicarea aceasta ce are loc in acest caz este legata de profesie. Am spune ca comunicarea cu colegii de la serviciu nu are nimic cu cea din familie. La prima vedere. Dar, ca de obicei, comunicarea cu colegii de serviciu se rasfrange si asupra situatiei din familie. Si invers.
Relatia dintre colegi este foarte complicata. Si nu este asa de simpla. Pasii, ce se intreprind de unii colegi intr-un colectiv dat sunt foarte deferiti - uneori, dintr-un cuvant pot sa faca ceva deosebit. Ce-i drept, si colegii uneori sunt "foarte buni".
Nu vorbim de aceea ca sunt fatarnici, invidiosi de nu au margine. Nu vreau sa obijduesc pe nimeni, dar uneori asa se face - ca in fata toti sunt buni, se arata ca te sustin, spun multe, ca ai facut corect, dau sfaturi unui coleg, dar sfaturile acestea au sens mult mai adanc si mult mai opus.
Daca mergeti la serviciu, cu bucurie, cu atractie, cu o dorinta de a munci, atunci productivitatea muncii este mai mare. Si ca aceasta sa fie asa - depinde de fiecare din noi. Sunt colegi care nu te-au observat, nu te-a salutat(gretosi, plini de ei), ti-a raspuns la salut doar cu jumatate de voce(cu alte cuvinte te-ai bagat singur in seama) , care te barfesc pe la spate sau care se dau bine cu superiorul(-ii). Asta se cheama pupat in fund, caz care duce pana la ...cunnilingulus
Ca sa te bucuri de stima si respect in colectiv, indiferent de postul pe care il ocupi, trebuie in primul rand sa fii mai tolerant cu cei din jur. Sa mai lasi de la tine - cum se zice, insa mitocania si prostia nu pot fi tolerate niciodata.
Unii au mai des ambitii individuale, uneori poate chiar neintelegand un fenomen sau altul, apreciaza si fac in felul sau. Mai des asteapta sa "fie trezit", sa i se spuna - colegule, tu te afli la serviciu. Pentru aceasta ai functii de serviciu, pentru aceasta esti remunerat, asa, cat de mare e leafa astazi.
Un scriitor german scria ca "Daca ai ajuns sa-ti schimbi prietenii, colegii, ca si lucrurile care le aruncam, considerandu-le ca de acum nu sunt de folos, atunci inseamna ca ai pierdut astfel aprecierea fata de unicitatea fiecarui individ". Corect spus, insa sanatatea mea e mai presus decat toate. De ce sa ma imbolnavesc de nervi, pentru nu stiu ce ... specimen lasat de natura sa traiasca printre oameni ?
Cei care isi pierd aprecierea si respectul fata de ceilalti, pot constata ca le este mai usor si ei se simt mai putin vinovati si pot mai usor sa renunte la prieteni sau la colegi. O mare insemnatate in colectiv are atitudinea unului fata de altul, comunicarea intre colegi, zambetul si bucuria.
Scriitorul Mark Twain a scris: "Ca sa simti ce inseamna cu adevarat bucuria, trebuie sa ai cu cine sa o imparti". Probabil, ca ati simtit si d-stra ca o bucurie pe care o imparti cu un adevarat prieten sau coleg - e o bucurie de doua ori mai mare. Dar exista situatii in care azi ai ras cu cineva si maine nu te intelegi cu acea persoana. Si atunci se mai merita sa zambesti cu cine nu trebuie ?
Viata e prea pretioasa ca sa riscati sa o pierdeti de dragul unor senzatii sau unor cuvinte.
ACTUALIZARE DEX
Sa ne destindem putin cu o noua aparitie la editura ANALFABETUM din Caracal, a DEX-ului modern. Am extras cateva cuvinte mai '' interesante'' sa zic asa.
Ghinioane = varianta moldoveneasca pentru ardelenescul “bine, Ioane”
Haiti = grupuri de lupi flamanzi care bantuie prin judetul botosani
Lesina = pe unde merge “le tren”
Libertatea presei = privilegiu de care se bucura un ziarist la iesirea din inchisoare
Meritoriu = teritoriul ocupat de livada de meri
Moliere = cutiute in care se pastreaza naftalina
Nasture = plasture pentru nas
Plasture = nasture din material plastic
Piton = peshte a carui lungime declarata se obtine din cea reala prin inmultire cu 3,14
Rateu = pateu din carne de ratza
Scarabeu = cetatean ce locuieste la bloc, la scara a doua; din aceeasi familie de cuvinte se cunosc scaraceu si scaradeu.
Scumpete = termen dragastos adresat femeii iubite pe timp de inflatie
Tractor = actor cu mult trac
Tutun = a-a-arma de-de-de a-a-artilerie
Tzurtzur = sunetul soneriei, iarna
02 April 2008
SIMBOLUL PRIMAVERII - NARCISELE
Am vorbit mai devreme despre trandafiri, care pentru mine inseamna cele mai frumoase flori, dar mai sunt si altele destul de dragute, cum ar fi narcisele.
In cele ce urmeaza voi prezenta o legenda gasita pe net, despre narcise, flori care se spune ca simbolizeaza venirea primaverii.
O legenda a vechilor greci arata ca narcisa ar fi aparut la moartea lui Narcis, un tanar singuratic, caruia ii placea sa se plimbe zile intregi prin paduri si pe campii. Fiind si foarte frumos, se spune ca s-ar fi indragostit de el multe nimfe, dar nici una din ele nu putea spera ca dragostea ii va fi impartasita, pentru ca Narcis nici macar nu le remarcase.
Se spune chiar ca una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit din dragoste, lasand in urma ei numai vocea; chiar si asa, ea il urma pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel a aparut ecoul). Zeita Nemesis (razbunarea), vazand cruda lui indiferenta in fata dragostei nimfelor, a hotarat sa ii dea o pedeapsa exemplara: i-a menit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, ci sa se indragosteasca de el insusi si astfel sa isi gaseasca moartea. Nu peste mult, timp, plimbandu-se prin padure si ajungand langa un lac, Narcis si-a zarit propriul chip in oglinda apei. Vrand sa imbratiseze chipul deosebit de frumos din apa, Narcis a cazut in adancuri si s-a inecat. nimfele au venit sa il planga si l-au transformat intr-o floare galbena care sa le aminteasca mereu de iubitul lor.
Se zice ca de aceea narcisa isi tine mereu capul in jos, pentru ca il imita pe Narcis care se admira in apa.
O alta legenda care provine tot din Grecia, povesteste ca zeul Hades ar fi creat narcisa, dandu-i un parfum ametitor, in incercarea de a o aduce pe Persefona pana la intrarea in infern, pentru ca el nu putea sa isi paraseasca regatul nici o clipa.
Narcisa a fost considerata adevaratul semn al venirii primaverii; cand apar narcisele, vremea rea nu se mai intoarce inapoi pentru cateva luni de zile, asa ca narcisa este intr-adevar floarea care vesteste venirea primaverii. In mare parte, acest simbol este legat si de forma de trompeta a florii.
Tot legat de forma narcisei, este si simbolistica sa religioasa, de floare a Invierii. De altfel, narcisa apare chiar in preajma sarbatorilor de Paste, anuntand mereu moartea si invierea lui Iisus si chemand oamenii la slujbele religioase din acele zile. Ea reprezinta avertismentul Judecatii de Apoi si, prin aceasta, este asociata unui continuu "memento mori". Ciudatul sau simbolism contradictoriu - simbol al mortii si al vietii este cunoscut din vechime.
La greci, ea era floarea Moirelor, a zeitelor ursitoare, care hotarau destinul nou-nascutului si felul in care acesta va muri.
In Franta, se considera ca este o floare a suferintei si a mortii, fiind aducatoare de ghinioane si dezastre. Se spunea ca daca a visa o narcisa reprezinta un semn malefic sau de atentionare. Alte traditii europene interzic aducerea narciselor in casa, pentru ca aduc ghinion familiei.
In Evul Mediu, se credea ca, daca o narcisa cade atunci cand este privita, cineva apropiat va muri. In schimb, in
In
A dormi in noaptea nuntii intr-o camera in care se gasesc narcise se consiedra o garantie a fertilitatii cuplului. Era folosita si ca planta magica, mai ales in vrajile de chemare a dragostei, iar arabii o considerau un afrodiziac extrem de puternic, ce trebuia luat in cantitati mici.
Narcisa reprezinta dragostea supusa si timida; alte traditii o desemnau simbol al iubirii irationale. Mai este considerata o emblema a sensibilitatii, a vietii interioare si a timiditatii; a reprezentat discretia si modestia.
In
Bulbii de narcisa sunt otravitori si erau folositi de saldatii romani raniti, pentru a muri fara dureri. Se spune ca fiecare ar fi purtat cu el cativa bulbi, pe care - daca nu mai exista nici o sansa de supravietuire - ii mancau. Acestia le dadeau un somn greu si o moarte usoara. Nu se stie exact daca soldatii foloseau bulbi de narcisa sau de o alta planta, pentru ca se pare ca totusi, narcisa nu ar avea astfel de proprietati.
Termenul de narcisa ii desemna in jargonul militar britanic pe soldati; sub aceasta denumire apar in corespondenta oficiala din timpul celui de-al doileas razboi mondial. Se pare deci, ca soldatii si narcisele sunt legati, oarecum traditional.
Narcisa este floarea nationala a regatului
Aceste date au fost reproduse de pe siteul gradinamea.ro