02 April 2008

SIMBOLUL PRIMAVERII - NARCISELE


Am vorbit mai devreme despre trandafiri, care pentru mine inseamna cele mai frumoase flori, dar mai sunt si altele destul de dragute, cum ar fi narcisele.

In cele ce urmeaza voi prezenta o legenda gasita pe net, despre narcise, flori care se spune ca simbolizeaza venirea primaverii.

O legenda a vechilor greci arata ca narcisa ar fi aparut la moartea lui Narcis, un tanar singuratic, caruia ii placea sa se plimbe zile intregi prin paduri si pe campii. Fiind si foarte frumos, se spune ca s-ar fi indragostit de el multe nimfe, dar nici una din ele nu putea spera ca dragostea ii va fi impartasita, pentru ca Narcis nici macar nu le remarcase.

Se spune chiar ca una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit din dragoste, lasand in urma ei numai vocea; chiar si asa, ea il urma pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel a aparut ecoul). Zeita Nemesis (razbunarea), vazand cruda lui indiferenta in fata dragostei nimfelor, a hotarat sa ii dea o pedeapsa exemplara: i-a menit sa nu iubeasca pe nimeni niciodata, ci sa se indragosteasca de el insusi si astfel sa isi gaseasca moartea. Nu peste mult, timp, plimbandu-se prin padure si ajungand langa un lac, Narcis si-a zarit propriul chip in oglinda apei. Vrand sa imbratiseze chipul deosebit de frumos din apa, Narcis a cazut in adancuri si s-a inecat. nimfele au venit sa il planga si l-au transformat intr-o floare galbena care sa le aminteasca mereu de iubitul lor.

Se zice ca de aceea narcisa isi tine mereu capul in jos, pentru ca il imita pe Narcis care se admira in apa.

O alta legenda care provine tot din Grecia, povesteste ca zeul Hades ar fi creat narcisa, dandu-i un parfum ametitor, in incercarea de a o aduce pe Persefona pana la intrarea in infern, pentru ca el nu putea sa isi paraseasca regatul nici o clipa.


Ce simbolizeaza narcisa


Narcisa a fost considerata adevaratul semn al venirii primaverii; cand apar narcisele, vremea rea nu se mai intoarce inapoi pentru cateva luni de zile, asa ca narcisa este intr-adevar floarea care vesteste venirea primaverii. In mare parte, acest simbol este legat si de forma de trompeta a florii.

Tot legat de forma narcisei, este si simbolistica sa religioasa, de floare a Invierii. De altfel, narcisa apare chiar in preajma sarbatorilor de Paste, anuntand mereu moartea si invierea lui Iisus si chemand oamenii la slujbele religioase din acele zile. Ea reprezinta avertismentul Judecatii de Apoi si, prin aceasta, este asociata unui continuu "memento mori". Ciudatul sau simbolism contradictoriu - simbol al mortii si al vietii este cunoscut din vechime.

La greci, ea era floarea Moirelor, a zeitelor ursitoare, care hotarau destinul nou-nascutului si felul in care acesta va muri.

In Franta, se considera ca este o floare a suferintei si a mortii, fiind aducatoare de ghinioane si dezastre. Se spunea ca daca a visa o narcisa reprezinta un semn malefic sau de atentionare. Alte traditii europene interzic aducerea narciselor in casa, pentru ca aduc ghinion familiei.

In Evul Mediu, se credea ca, daca o narcisa cade atunci cand este privita, cineva apropiat va muri. In schimb, in China, floarea reprezinta, dimpotriva, norocul. Este floarea traditionala a Anului Nou chinezesc. Un buchet de narcise care infloresc in aceasta zi anunta un an plin de bucurie si de noroc familiei.

In Anglia exista superstitia ca numarul puilor de gasca ce vor iesi din ou si vor trai este egal cu numarul firelor de narcisa aduse in casa de primul buchet al primaverii.

A dormi in noaptea nuntii intr-o camera in care se gasesc narcise se consiedra o garantie a fertilitatii cuplului. Era folosita si ca planta magica, mai ales in vrajile de chemare a dragostei, iar arabii o considerau un afrodiziac extrem de puternic, ce trebuia luat in cantitati mici.

Narcisa reprezinta dragostea supusa si timida; alte traditii o desemnau simbol al iubirii irationale. Mai este considerata o emblema a sensibilitatii, a vietii interioare si a timiditatii; a reprezentat discretia si modestia.

In Germania, se crede ca o narcisa nu mai infloreste daca este aratata cu degetul.

Narcisa in istorie

Bulbii de narcisa sunt otravitori si erau folositi de saldatii romani raniti, pentru a muri fara dureri. Se spune ca fiecare ar fi purtat cu el cativa bulbi, pe care - daca nu mai exista nici o sansa de supravietuire - ii mancau. Acestia le dadeau un somn greu si o moarte usoara. Nu se stie exact daca soldatii foloseau bulbi de narcisa sau de o alta planta, pentru ca se pare ca totusi, narcisa nu ar avea astfel de proprietati.

Termenul de narcisa ii desemna in jargonul militar britanic pe soldati; sub aceasta denumire apar in corespondenta oficiala din timpul celui de-al doileas razboi mondial. Se pare deci, ca soldatii si narcisele sunt legati, oarecum traditional.

Narcisa este floarea nationala a regatului Wales. Alegerea acestei flori se datoreaza faptului ca narcisa infloreste in preajma zilei de 1 martie, cand se sarbatoreste ziua Sfantului David, patronul locului. In America de Nord, o societate care are ca scop gasirea leacului impotriva cancerului a adoptat floarea de narcisa ca simbol.


Aceste date au fost reproduse de pe siteul gradinamea.ro


No comments:

Post a Comment

Search This Blog