12 April 2009

ATENTIE LA OUA !


Stim cu totii ca in Romania piata produselor alimentare este plina de E-uri unele nepericuloase dar altele interzise in diverse tari. Pentru ca se apropie PASTELE, am aflat ca pe piata se gasesc oua provenite de la găini crescute în baterii, pe o suprafaţă mai mică decât o coală de hârtie şi hrănite cu furaje chimizate.

Aceste ouă conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeană a propus ca din 2012 ele să fie retrase de pe piaţă.


Pentru a deosebi ouăle de slabă calitate de cele sănătoase nu trebuie decât să interpretaţi cifrele inscripţionate pe ele. Astfel, pe lângă termenul de garanţie, oul este inscripţionat şi cu un cod de cifre careoferă informaţii importante cu privire la calitatea produsului.

UE a clasificat comercializarea oualelor funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor.Astfel, prima cifră a codului precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret: ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini crescute în baterii şi reprezintă, din păcate, peste 90% dintre ouăle comercializate în România.

Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice - cu 0. Acestea din urmă sunt cele mai sănătoase. Preţul ouălor ecologice este mai mare.

În supermarketurile din ţara noastră se găsesc de obicei doar ouă de baterie şi ecologice. În ţara noastră, producţia de ouă de la găini crescute pe sol este foarte scăzută, deoarece zootehnia este la pamant.

Mai multe lanţuri de supermarketuri din Eu­ro­pa au renunţat deja la ouăle provenite de la găini crescute în baterii în favoarea celor de la găini crescute pe sol.

Organi­zaţiile pentru protecţia animalelor, mili­tează de mai mulţi ani pentru modificarea con­diţiilor de creştere a găinilor. Aceste organizaţii susţin că tratamentul la care sunt supuse găinile este de două ori condamnabil: agresează păsările şi re­prezintă un atentat la sănătatea consumatorilor.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog