21 April 2009

STEAUA DE CARTON

Numele celei mai titrate echipe de fotbal din Romania creeaza discutii de tot felul, mai ales acum cand un fost cioban ce se crede Dumnezeu a pus stapanire pe ea.
Recent am aflat si cum a luat fiinta aceasta echipa ''construita'' de comunisti si care mai tarziu avea sa castige Cupa Campionilor Europeni, la penalty-uri, profitand de suspendarea pe 5 ani din toate competitiile a echipelor din Anglia(dominau in acea perioada fotbalul european).

Atât CCA (devenită apoi Steaua), cât şi Dinamo au apărut în peisajul sportului nostru în urma unor teribile nedreptăţi. După ce Uniunea Sovietică a cotropit România, în 1944, iar comunismul a fost instalat cu ajutorul Armatei Roşii invadatoare, toate instituţiile ce aminteau de orânduirea de dinainte au fost şterse de pe faţa pământului.


Elitele intelectuale au fost exterminate sistematic, partidele politice - desfiinţate, ţăranii - deposedaţi de pământuri, oraşele - rebotezate. Sportul şi fotbalul n-au făcut excepţie. Cluburile de tradiţie au fost şterse de pe faţa pământului, pentru a face loc unor grupări „de tip nou“. Legendarele Ripensia, Venus, Carmen, Unirea Tricolor au fost desfiinţate, în loc apărând cluburile departamentale şi cele ale sindicatelor.

Dacă putea fi personificat, abuzul ar fi semnat, cu siguranţă, actul de naştere al echipelor CCA şi Dinamo. În 1947, echipa Carmen, finanţată de celebrul industriaş Mociorniţă, a fost desfiinţată după ce cucerise titlul, pentru a lăsa locul primului club militar din România: ASA (viitor CCA, ulterior Steaua). Din aceasta cauză, gruparea militară şi-a atras încă de la început antipatia publicului.

Primul conducator al echipei a fost capitanul Stefan Septville. Desi se stabilise sa sustina un meci de baraj pentru promovarea in Divizia B, AS Armata Bucuresti a fost admisa direct in prima divizie, in locul echipei Carmen, exclusa din activitatea sportiva.

Un an mai tirziu, titulatura s-a schimbat în CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei). Din 1950 pînă în 1961 s-a numit CCA (Casa Centrala a Armatei). Abia dupa această perioada a intrat în vigoare numele de Steaua, sub care este cunoscuta formaţia din Ghencea în acest moment.

sursa: EVZ

AVORTONUL comunistilor a reusit sa castige titluri si trofee, gratie sistemului politic din acele vremuri, fiind cunoscute metodele de a transfera jucatori sau de a castiga meciuri cu ajutorul arbitrilor.

Gheorghe Popescu unul dintre cei mai valorosi fotbalisti romani a fost luat cu ''arcanul '' la steaua in 1987 desi nu vroia sa plece din Banie.Dupa ce a facut ''armata'' a revenit in tricoul alb-albastru al Craiovei.

'' Gica, am incercat tot posibilul sa faci armata la o unitate de aici, din Craiova, dar cei de la steaua nici nu vor sa auda.Au trimis ordin sa te prezinti imediat, la ei, la unitate.''(Cornel Stroe - Presedinte ''U'' Craiova)


Gheorghe Hagi a fost furat Sportului Studentesc, dupa ce ii expirase ''perioada de imprumut'' de cateva luni.Hagi nu s-a mai intors in Regie si Steaua s-a ales cu un superjucator pe care avea sa il vanda dupa 1990 la Real Madrid.Au fost ani multi in care cele doua echipe s-au judecat pentru banii din acest transfer.

''Ba, ce tot vreti voi, ba, cu Hagi asta ? Ce ma tot bateti la cap cu el ?(Ilie Ceausescu).Alexandrescu(presedintele Stelei) i-a explicat: '' E cel mai bun, tovarase general.Trebuie neaparat sa il luam''. ''Zau, ma?Pai, atunci sa-l luam"


Marius Lacatus juca la FC Brasov pana sa ajunga la steaua.Pe atunci la Brasov, presedinte era Dumitru Dragomir, actualul sef de la LPF.

''Dragomire, trebuie sa-l dam pe Lacatus la steaua'', tuna fara nici o introducere Enache(n.m- Marin Enache era prim-secretar al judetului ).Tovarase prim, eu nu-i dau dezlegarea, daca vreti, dati-i-o dumneavoastra.O sa ma omoare muncitorii de la Steagul Rosu cand or auzi''

Acestea sunt doar cateva exemple cum a ajuns sa fie steaua cea mai buna echipa din Romania.

De neuitat a ramas si finala Cupei Romaniei din 1988 cand steaua s-a impus cu 2-1 in fata rivalei, dinamo.Golul victoriei a fost marcat de Balint dintr-o pozitie de offsaid, golul fiind validat. Dinamovistii s-au retras dupa teren si la nervii de atunci, jucatorul dinamovist Ioan Andone,a facut un gest necugetat dandu-si pantalonii jos in fatza tribunei unde erau generalii si Valentin Ceausescu, protectorul din umbra al stelei.Dupa revolutie, acest trofeu a fost anulat si apoi retransmis dinamovistilor.


Nici ultimile doua titluri castigate de steaua nu au fost corecte.FC Vaslui ia primit cu flori pe stelisti intr-un ultim joc hotarator pentru titlu. steaua a castigat cele 3 puncte si a ajuns campioana, pretul platit fiind apoi acoperit de transferurile lui Panait si Vali Badea. Finantatorul vasluienilor era foc si para, banuind cativa jucatori de blat.

Patronul stelei, ''oierul'' becali are mari probleme cu justitia dupa scandalul ''Valiza'' in care incerca sa dea 1.7 mil. euro unei echipe ca sa nu se ''predea'' in fatza CFR-ului, principala contracandidata.Mai ramane in memoria microbistului roman, acele imagini in care becali alerga cu sacosa de bani dupa jucatorii Gloriei Bistrita sau scandalurile dintre fin si nas (becali -Hagi) in care REGELE a fost calcat in picioare de catre cioban, la propriu.

LA ASA PATRON, ASA ECHIPA.IMAGINEA STELEI ESTE FALSA.INTR-O TARA CIVILIZATA ACEASTA ECHIPA ERA DESFIINTATA DUPA 1989, ASA CUM S-A INTAMPLAT CU VICTORIA BUCURESTI SI FC OLT SCORNICESTI.

PS. Am scris in mod intentionat cu litere mici acele nume care nu imi fac placere

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Search This Blog